На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Брюксел ни осъди за перките на Калиакра

Изграждането на ветропаркове, вилни селища и голф игрища в защитената зона „Калиакра” нарушава правото на Европейския съюз (ЕС) според окончателното решение на Съда на ЕС в Люксембург. В постановлението не се посочва конкретна финансова санкция, но Европейската комисия може да поиска страната ни да предприеме действия за съобразяване със законодателството на съюза. В случай че мерки не бъдат предприети или комисията прецени, че ефектът от действията на българските власти не е задоволителен, може да заведе нова процедура с искане за наказание.

В момента срещу страната ни текат 10 наказателни процедури в областта на околната среда. Тази за защитената местност „Калиакра” беше в най-напреднала фаза.

Комисията започна процедура срещу България по казуса с изградените ветрогенератори с изпращане на мотивирано становище през 2012 г. Година по-късно страната ни беше изправена пред Съда на ЕС.

В решението на съда се посочва, че обектите са на територията на орнитологично важно място в района на Калиакра, през което минават прелетни птици. Сред тях са белият щъркел и розовият пеликан, заради което територията е обявена за орнитологично важнo място.
Според Съда на ЕС тази територия е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, но това не се е случило своевременно. В същото време страната ни не е взела адекватни мерки за предотвратяване влошаването на състоянието на местообитанията в защитените зони „Калиакра”, „Белите скали” и „Комплекс Каликара” в резултат от човешката дейност.

Присъдата идва, въпреки че голямата част от проектите са одобрени преди присъединяването на страната към ЕС или преди включването на съответните зони в мрежата „Натура 2000”.

От екоминистерството заявиха, че в момента се изготвя План за устойчиво управление на Калиакра. В него се залагат мерки за недопускане на допълнително застрояване и правилно експлоатиране на съществуващите обекти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.