Президентът Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата Държавният глава се срещна с клуба на посланиците, говорещи български език

Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Пожарникари и полицаи получиха отличия в категория „Смело сърце“

Шофьор блъсна 8-годишно дете в Бургас

Кейт Мидълтън с български вълнени чорапи (СНИМКИ)

Приключва ремонтът на жп гара „Трапезица” в Търново

Пред завършване е основният ремонт на сградата на железопътната спирка „Трапезица” във Велико Търново, който започна в края на миналото лято. Реконструкцията стана факт след настояване и многократни разговори между кмета на старопрестолния град Даниел Панов с представители на министерствата на транспорта и туризма. Процедурата бе проведена от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а избраният изпълнител трябваше да възстанови облика на жп гара „Трапезица” от преди 108 години.

Освен основна реконструкция на фасадата, покрива и вътрешността на сградата, дейностите включват също оформяне на тротоарно пространство, озеленяване и ново изграждане на перона. Възстановяват се електрификацията и водоподаването, монтира се и осветление.

Според градоначалника железопътната спирка има своето важно място в историята на България. На 22 септември 1908г там слиза цар Фердинанд. Пеша той се отправя до храма „Св.40 мъчениц”, където прочита декларацията, с която обявява Българската независимост.

Даниел Панов продължава да води разговори с отговорните институции за прехвърляне на собствеността на гара „Трапезица” на Община Велико Търново за създаване на нов музей и обогатяване на туристическия продукт. Кметът на старопрестолния град има уверение, че това ще стане факт, а железопътната спирка ще бъде действаща и със статут на паметник на културата.

Историческата сграда се намира непосредствено под крепостта Трапезица, която е обект на социализация и частична реставрация по проект, който се финансира с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев”. Непосредствено до гарата е изградена първата станция на фуникуляра, който ще осигурява достъпа на туристи до средновековната крепост. Цялото пространство около двете сгради ще бъде облагородено, подходите ще бъдат асфалтирани, ще бъдат оформени паркинг и тротоари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.