Приключва ремонтът на жп гара „Трапезица” в Търново

Пред завършване е основният ремонт на сградата на железопътната спирка „Трапезица” във Велико Търново, който започна в края на миналото лято. Реконструкцията стана факт след настояване и многократни разговори между кмета на старопрестолния град Даниел Панов с представители на министерствата на транспорта и туризма. Процедурата бе проведена от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, а избраният изпълнител трябваше да възстанови облика на жп гара „Трапезица” от преди 108 години.

Освен основна реконструкция на фасадата, покрива и вътрешността на сградата, дейностите включват също оформяне на тротоарно пространство, озеленяване и ново изграждане на перона. Възстановяват се електрификацията и водоподаването, монтира се и осветление.

Според градоначалника железопътната спирка има своето важно място в историята на България. На 22 септември 1908г там слиза цар Фердинанд. Пеша той се отправя до храма „Св.40 мъчениц”, където прочита декларацията, с която обявява Българската независимост.

Даниел Панов продължава да води разговори с отговорните институции за прехвърляне на собствеността на гара „Трапезица” на Община Велико Търново за създаване на нов музей и обогатяване на туристическия продукт. Кметът на старопрестолния град има уверение, че това ще стане факт, а железопътната спирка ще бъде действаща и със статут на паметник на културата.

Историческата сграда се намира непосредствено под крепостта Трапезица, която е обект на социализация и частична реставрация по проект, който се финансира с близо 3 милиона лева от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев”. Непосредствено до гарата е изградена първата станция на фуникуляра, който ще осигурява достъпа на туристи до средновековната крепост. Цялото пространство около двете сгради ще бъде облагородено, подходите ще бъдат асфалтирани, ще бъдат оформени паркинг и тротоари.

Коментари

Задължително поле