Оранжев и жълт код за утре, до обяд ще завали навсякъде

През следващото денонощие ще бъде облачно. Започналите валежи утре до обяд ще обхванат цялата страна. От северозапад ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури ще са между минус 2° и плюс 3°, а максималните - 0° и 5°, съобщиха от НИМХ към БАН пред Фокус.

Междувременно за утре в сила ще е оранжев код за опасно време за 8 области - Кюстендил, Перник, София област, София-град, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Там ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти януари ще достигне 15 сантиметра, на места до 20 сантиметра, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра.

В 13 области на страната е обявен жълт код за потенциално опасно време.

Сняг и дъжд

През деня в по-голямата част от Северна и Западна България ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Над останалата част от страната, където температурите ще останат положителни, валежите ще са от дъжд, на места в Югоизточна България ще са значителни по количество. Вятърът ще бъде предимно умерен от северозапад, привечер ще се ориентира от север-североизток и ще се усили още. Ще има преспи и навявания. Максималните температури ще бъдат между 0° и 5°, в крайните южни райони и малко по-високи.

Валежите ще се усилват от утре вечер

С преминаването на дълбок средиземноморски циклон през нощта срещу неделя валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в крайните южни райони – от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава.

По морето

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи предимно от дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър, който през деня ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са между 6° и 10°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 8°-9°.

Над планините

Над планините ще е облачно. През деня ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка, в масивите в Западна България тя ще бъде значителна. Ще духа силен, по високите части – бурен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 0°, на 2000 метра - около минус 6°. Ще застудява.

Валежите спират след неделя следобед

В неделя валежите ще продължат, почти в цялата страна ще са от сняг, по-значителни ще бъдат в Североизточна България. Все пак, през втората половина от деня от юг ще започнат да спират. В източната половина от страната ще бъде ветровито и ще има условия за преспи и навявания.

Началото на следващата седмица - студено

В понеделник ще е доста студено, в източните райони все още и ветровито. Ще се задържи предимно облачно, но превалявания от сняг ще има само на места и ще са слаби. Във вторник ще е още по-студено. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад. Облачността ще се разкъсва и намалява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето