238 снегорина на пътищата в страната, вали сняг в почти цяла Западна България

Няма нито едно нововъведено ограничение заради снеговалежите и засега няма проблем по пътната мрежа, заяви началникът на ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура” Денислав Пейчев. От МВР уверяват, че пътищата в страната са проходими при зимни условия.

238 машини обработват превантивно републиканската пътна мрежа още от тази нощ, предаде бТВ.

Пейчев посъветва шофьорите да предприемат пътувания само ако е наложително, като трябва да са със зимни гуми, да разполагат с вериги и заредени мобилни телефони за контакт при нужда.

От НИМХ към БАН обаче актуализираха информацията на сайта си и вместо 8, оранжевите кодове са 9. Жълтите кодове вече са 17. Предупреждение няма само за две области - Добрич и Варна.

Очакват се и сериозни заледявания поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник.

Сняг вали в почти цяла Западна България

Сняг вали в почти цяла Западна България и по високите места в страната. На места обработването продължава, съобщават от МВР. Пътните полицаи съветват шофьорите да тръгват на път с подготвени за зимни условия автомобили, оборудвани с вериги, заредени с гориво, вода и зареден GSM.

Водачите на МПС трябва да спазват дистанция, да шофират с повишено внимание и според указанията на контролните органи.

От Агенция Пътна инфраструктура предупреждават, че е възможно при нужда движението да бъде спирано, за да бъде извършено снегопочистване и обработка на пътните участъци.

Допълнителна информация за актуалната пътна обстановка може да бъде получена мобилното приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg и денонощно на тел. 0700 130 20.

Къде вали сега

Най-значителни валежи от дъжд през изминалите 12 часа са отчетени в Карнобат – 10 л/ кв. м, в Разград и Кюстендил – 9 л/ кв.м, в Русе – 8 л/ кв. м. В останалата част на страната количествата на валежите са между 1 и 7 л/ кв. м. Това съобщи Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН пред Фокус.

И към момента в цялата страна вали дъжд, като в Софийска област, главно в районите на Кюстендил и Драгоман, валежите са от сняг.

Към 8.00 часа отчетените температури са били от минус 1 градуса в Драгоман до 11 градуса в Ахтопол и от минус 7 градуса на връх Мусала до 0 градуса на Рожен. До вечерта в Западна и Централна България валежите от дъжд ще преминат в сняг.

101 снегорина в София

В момента на терен в столицата работят 101 снегопочистващи машини, извършва се обработки срещу заледяване и избутване на снежна маса, където е необходимо, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Обработват се улици и булеварди, по които се движи обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци, мостове.

В София няма места без електроснабдяване. Градският транспорт към момента се движи по всичките си маршрути. Градът е проходим при зимни условия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини