АПИ: Не пътувайте между 00:00 и 06:00 часа

"Шофьорите да карат внимателно. Прогнозата е за увеличаване на снеговалежитe в неделя. За 16 области е определен оранжев код, а за 11 области жълт код за опасно време", предупреди Агенция "Пътна инфраструктура". Пред БНТ инж. Лазар Лазаров заяви, че най-силно ще вали от полунощ до 6 часа сутринта и призова шофьорите да излизат, само ако е наложително.

В същото време от агенцията предупреждават, че е възможно да се затварят пътища, за да се почистват. Инж. Лазаров допусна, че движението ще е затруднено по третокласната пътна мрежа.

От НИМХ към БАН съобщиха пед Фокус, че към момента най-голяма е снежната покривка в София – 18 см. 12 см е снежната покривка в Плевен и Драгоман. 10 см е в Кюстендил и Благоевград. В останалите райони натрупаният сняг е по-малко от 10 см. Най-много валежи за последните 12 часа са паднали в Бургас и Ахтопол – 41 л/кв.м. На нос Емине са отчетени 33 л/кв.м, в Елхово – 28 л/кв.м, в Карнобат и Кърджали 26 л/кв.м. Валежите ще продължат и през нощта и през утрешния ден, като тепърва се очаква да станат по-интензивни.

Какво време ни чака утре

Както Труд писа, за утре са в сила 12 жълти кода и 16 оранжеви за снеговалежи до 60 л/кв/м. Във високопланинските проходи, Добруджа и Лудогорието са възможни виелици и образуване на преспи.

Код оранжев за опасно време е определен утре за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Жълт код за потенциално опасно време има за 11 области - Видин, Враца, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини