Монаси чакат новоизлюпена пъстърва край границата

Първите новоизлюпени сивенчета, канадска пъстърва, чакат от инкубаторите на развъдника си край сръбската граница братята от манастира "Благовещение" край кюстендилското с. Копилавци, каза йероманах Висарион от светата обител.

Те сами добиват хайвера от мъжка и женска пъстърва от този вид, сами правят оплождането през декември, и "зареждат" инкубаторите - дървени и пластмасови клетки, в които се излюпва пъстървата.

Излюпването продължава 40-50 дни. След това още толкова дни се прави захранването й. Едва след това се пускат в развъдника. Новодобитите сивени се пускат на пазара чак на 3-тата година, поясни йеромонахът.

Братята от Копиловци са от малкото, които произвеждат истинска пъстърва, при това канадска, без да използват в технологията по развъждането и грам химия - никакво ГМО не се допуска при тях. Процесът се ръководи лично от игумена архимандрит Касиян.

Докато частници поръчвали оплодена американска пъстърва, която получавали на летището, а след това добивали с модерни технологии. Докато стане 250 грама и след това я пускат на пазара, коментират конкуренцията си в манастира "Благовощение". Пъстървата на монасите е по 10 лева за килограм, а по 12 лева е чистената.

Коментари

Задължително поле