Вотът на недоверие - заради провал в здравеопазването?

Вотът на недоверие, който БСП и ДПС обмислят да внесат тази седмица, най-вероятно ще бъде заради провала на кабинета „Борисов 2“ в здравеопазването, разкриха източници на „Труд“.

Темата, по която опозицията ще тества доверието в правителството, ще стане ясна в следващите дни. Още отсега обаче се знае, че БСП и ДПС няма да успеят да осигурят необходимите 121 гласа, за да съборят ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт и АБВ от властта. Интрига няма да има дори и ако хората на Радан Кънев, които се обявиха за опозиционери в РБ, гласуват против кабинета. Техният вот ще е интересен, защото здравният министър д-р Петър Москов бе доскорошен зам.-шеф на ДСБ.

В петък ДПС изненадващо предложи вота на недоверие да бъде за цялостната политика на правителството – тема, която е удобна и на самите управляващи. Тъй като е сигурно, че и такова гласуване няма да събере подкрепата на 121 депутати, то само би осигурило шест месеца комфорт на партиите в управлението, защото при неуспех няма да може да иска оставката на правителството в следващата половин година.

Другите теми, по които опозицията ще мисли, са образование, демографска криза и национална сигурност. Инициативата за вота е на БСП, които нямат необходимите 48 подписа, за да го внесат сами.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика