Изграждат първа частна обсерватория в Юндола

Община Велинград подкрепя проекта на "Звездно общество"

Първа частна обсерватория ще бъде изградена в местността Юндола, която се намира на 1400 м надморска височина между планините Рила и Родопи и на 15-ина км от Велинград. Това стана ясно след среща между координатора на проекта Иван Богданов от обсерватория "Звездно общество" и кмета на Велинград д-р Красимир Коев.

Градоначалникът подкрепи инициативата, която ще допринесе до развитието и популяризирането на общината. "Звездно общество" е член на Международния астрономически съюз и на НАСА и е втората официално призната обсерватория у нас след Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Ентусиастите от "Звездно общество" имат проект за изграждане на собствена база, оборудвана с най-съвременната техника и апаратура, която ще е много по-модерна от тази на обсерватория "Рожен". Изборът на Юндола не е случаен - установено е, че това е едно от най-тъмните места в България, а същевременно с най-много ясни нощи, които са благоприятни за наблюдения на астероиди и звездни обекти. Изграждането на собствената база на "Звездно общество" в Юндола ще позволи новата обсерватория да се контролира от всяка точка на планетата, а информацията, която ще се получава оттам, ще може да се ползва от всички желаещи. Изследванията имат важно значение за астероидна-кометната безопасност на планетата Земя. С изграждането на базата ще се даде възможност да се проследяват и откриват околоземни астероиди. Те въздействат на Земята и без допълнителна намеса биха причинили големи щети на планетата ни, а за разлика от други природни бедствия същите могат да бъдат предотвратени.

Обсерваторията в Юндола ще се използва за практически занимания на ученици и студенти, за развитие на творческите им способности с методите на информационните технологии и за сериозна научна-популяризаторска дейност. В новата база ще се организират научно-технически конференции, срещи на учени, конкурси, изложби по астро-фотография, национални лагер-астрошколи и др., планират от "Звездно общество".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини