Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Изграждат първа частна обсерватория в Юндола

Община Велинград подкрепя проекта на „Звездно общество“

Първа частна обсерватория ще бъде изградена в местността Юндола, която се намира на 1400 м надморска височина между планините Рила и Родопи и на 15-ина км от Велинград. Това стана ясно след среща между координатора на проекта Иван Богданов от обсерватория „Звездно общество“ и кмета на Велинград д-р Красимир Коев.

Градоначалникът подкрепи инициативата, която ще допринесе до развитието и популяризирането на общината. „Звездно общество“ е член на Международния астрономически съюз и на НАСА и е втората официално призната обсерватория у нас след Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Ентусиастите от „Звездно общество“ имат проект за изграждане на собствена база, оборудвана с най-съвременната техника и апаратура, която ще е много по-модерна от тази на обсерватория „Рожен“. Изборът на Юндола не е случаен – установено е, че това е едно от най-тъмните места в България, а същевременно с най-много ясни нощи, които са благоприятни за наблюдения на астероиди и звездни обекти. Изграждането на собствената база на „Звездно общество“ в Юндола ще позволи новата обсерватория да се контролира от всяка точка на планетата, а информацията, която ще се получава оттам, ще може да се ползва от всички желаещи. Изследванията имат важно значение за астероидна-кометната безопасност на планетата Земя. С изграждането на базата ще се даде възможност да се проследяват и откриват околоземни астероиди. Те въздействат на Земята и без допълнителна намеса биха причинили големи щети на планетата ни, а за разлика от други природни бедствия същите могат да бъдат предотвратени.

Обсерваторията в Юндола ще се използва за практически занимания на ученици и студенти, за развитие на творческите им способности с методите на информационните технологии и за сериозна научна-популяризаторска дейност. В новата база ще се организират научно-технически конференции, срещи на учени, конкурси, изложби по астро-фотография, национални лагер-астрошколи и др., планират от „Звездно общество“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.