3 км пеш носят хляб на откъснато смолянско село

3 км пеш носят хляб днес за 15 старци в откъснатото смолянско село Киселчово.

От 8.30 часа е отменено бедственото положение за цялата община Смолян и остава частично за три села, каза кметът на Смолян Николай Мелемов. Най-критично остава положението в село Киселчово, където пътя е напълно пропаднал в реката на 3 км от селото, а старците нямат и вода и ток.

Кметският наместник Милко Кисьов и общински служители ще пренасят на ръка хляба през прекъснатия път и ще го носят пеша на възрастните хора. Днес започва да се прави пътя за селото, но ще изисква много работа няма да стане бързо, каза Мелемов.

Хляб и лекарства ще се карат и на селата Горна Арда и Мугла. В село Горна Арда няма вода, без вода е и многолюдното село Смилян, където е скъсан главния водопровод. Пробит е пътя до най-труднодостъпното село Мугла, днес започва да се почиства, така че да могат да стигат автомобили. Щетите от бедствието са за стотици хиляди левове, но ще се изчисляват, след като се нормализира обстановката в бедстващите села.

В Смилян река Арда е наводнила долната част на селото. Пострадали са дърводелски цех, три метра кал са изкарвали цяла нощ от къщата на семейство Митевски, съобщи кметът Чавдар Червенков. Днес реката се е прибрала в коритото си.

Отменено е частичното бедствено положение обявено в неделя в Девин и Доспат след заседания на кризисните щабове в общините. Предстои по-късно през деня то да бъде отменено и в Рудозем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони