40 села в Търговищко са без ток

Едва 10 села в община Търговище имат ток, съобщиха от кметството в понеделник сутринта. Останалите над 40 са без захранване, като в някои електричество няма второ денонощие, а в други, след остраняване на повредите, отново е прекъснало.

Очаква се в повечето села захранването да бъде възстановено до 22 часа в понеделник, но не са изключени нови аварии.

В общините Попово и Омуртаг без ток са по 5 села.

В неделя вечерта по спешност в болницата в Търговище е закарано дете от село Лиляк, което било на кислороден апарат и заради липсата на ток било в риск, съобщи секретарят на общината Христалина Халачева.

Без ток е и сградата на КАТ, откъдето съобщиха, че в понеделник няма да правят регистрации на автомобили.

Затворени заради навявания са пътищата между селата Макариополско-Буйново, Братово-Пайдушко, Росина-Кошничари, Маково-Миладиновци, допълниха от Общинския съвет за сигурност.

Четвъртокласната мрежа е проходима, но при тежки зимни условия. Има заледявания.

Осигурява се снабдяването на селата с хляб и продукти от първа необходимост.

Заради тежките условия кметът на Търговище д-р Дарин Димитров удължи ваканцията на учениците, които ще си стоят у дома и във вторник. Детските градини и яслите работят.

Ваканция и за вторник е обявена също в общините Омуртаг, Антоново и Опака. В Попово щели да решават по-късно.

Градините в селата няма да работят до края на седмицата.

Домоуправителите, ръководителите на администрации и фирми да поемат своите задължения, като разчистят снега от прилежащите площи, напомниха от общината. От там предупреждават, че ще проверяват и глобяват нарушителите по Наредбата за опазване на обществения ред, тъй като тротоарите масово не са чистени. Продължаваха махането на паднали дървета и счупени клони. По-късно днес се очаква техниката по почистване да бъде насочена към млаките улици в града.

В Разградско има затворени участъци заради навявания. Пътят Русе-Варна в този район е блокиран и се правят опити за отварянето му, но е възможно да се пусне обходен маршрут. Има затворени участъци между Кубрат-Русе, Исперих-Силистра и други. Преспите на някои места в региона достигат до 2 метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони