20 селища без ток в област Монтана, 5 училища са затворени

Над 10 000 души в област Монтана започнаха на тъмно новата седмица заради нови и още неотстранени аварии на ел. мрежата. Заснежените пътища и липсата на ток и отопление затвориха и пет училища в региона.

В нощта на неделя срещу понеделник снеговалежите в Северозапада намаляха, но екипите от енергетици не успяха да открият и поправят всички изпокъсани жици. Студът и снегът причиниха и нови аварии. Над 20 села и квартали в градовете на област Монтана продължиха да са без електричество.

След като в неделя през деня техниците възстановиха електроподаването в община Монтана, призори в понеделник аварираха два далекопровода край селата Смоляновци и Габровница и девет селища отново потънаха в мрак. Шест села са без електричество и в община Бойчиновци. Повреди на ел. мрежата има и в община Лом.

„Екипите на ЧЕЗ работят без почивка и се надявам до вечерта в понеделник всички аварии да бъдат отстранени”, заяви кметът на Монтана Златко Живков. В първия ден от седмицата спасители и общински работници продължиха да отстраняват десетките прекършени от снега дървета и клони по пътища, улици и паркове. Заради белите пътища и липсата на отопление пет училища в региона прекратиха занятия. 380 ученици останаха по домовете си в община Брусарци, която затвори само за ден трите си школа. Затворени бяха и училищата в бойчиновските села Мадан и Владимирово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони