Пак броят работодатели и синдикати

Работодателските и синдикалните организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, ще се преброят отново. Това съобщи в Русе депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Четиригодишният мандат на Съвета е до юли т.г. и трябва да се поднови. По Кодекса на труда процедурата започва 6 месеца, преди да изтече 4-годишният срок.

"Процедурата трябва да стартира в края на януари", уточни зам.председател на комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова. Въвеждат се нови изисквания за представителност на социалните партньори на национално равнище. За синдикати изискването за членска маса се намалява от 75 000 членове на 50 000. Средният брой на осигурени лица пада по икономически причини. По данни на Националния статистически институт през 2014 г. те са били 2 156 339 души, а към деветмесечието на м.г. - 1 946 339.

В представителна организация на работодателите трябва да членуват най-малко 1500 фирми, вместо досегашните 750. Нужни са поне 50 000 работници и служители във всички фирми от работодателската организация или 100 000 работници и служители на трудов договор. Отпада изискването дружествата и едноличните търговци да дават работа на повече от 10 000 души.

Промените създават условия за пропорционалност, максимална представителност и баланс на участниците в социалния диалог, смята депутатът Ангелова. За нея новите изисквания позволяват интересите на предприятията да се представляват от работодателските организации.

Коментари

Задължително поле