Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

На 18 октомври 2019 да почерпят

Ще оцелее ли светът след „Катаклизъм”? Джаред Даймънд променя разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите

Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Пак броят работодатели и синдикати

Работодателските и синдикалните организации, които участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, ще се преброят отново. Това съобщи в Русе депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Четиригодишният мандат на Съвета е до юли т.г. и трябва да се поднови. По Кодекса на труда процедурата започва 6 месеца, преди да изтече 4-годишният срок.

„Процедурата трябва да стартира в края на януари“, уточни зам.председател на комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова. Въвеждат се нови изисквания за представителност на социалните партньори на национално равнище. За синдикати изискването за членска маса се намалява от 75 000 членове на 50 000. Средният брой на осигурени лица пада по икономически причини. По данни на Националния статистически институт през 2014 г. те са били 2 156 339 души, а към деветмесечието на м.г. – 1 946 339.

В представителна организация на работодателите трябва да членуват най-малко 1500 фирми, вместо досегашните 750. Нужни са поне 50 000 работници и служители във всички фирми от работодателската организация или 100 000 работници и служители на трудов договор. Отпада изискването дружествата и едноличните търговци да дават работа на повече от 10 000 души.

Промените създават условия за пропорционалност, максимална представителност и баланс на участниците в социалния диалог, смята депутатът Ангелова. За нея новите изисквания позволяват интересите на предприятията да се представляват от работодателските организации.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.