Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Замръзна мини ВЕЦ-ът на Седемте езера

Мини ВЕЦ-ът, който захранва с ток хижа Седемте езера, замръзнал заради безснежната зима и сухия студ в този дял на планината по Нова година, каза управителят на комплекса Павел Танинчев. Температурата за празниците паднали до минус 22 градуса. Сега комплексът я кара на свещи, в редки случаи ще се включва генератор, добави той.

Юзината с мощност 20-30 киловата е разположена на около 100 м под хижата. Тя ползва вода от шестото Рибното езеро на 2196 м надморска височина. Тръбите, по които тече водата за турбинката към миницентралата, са Ф-180. Въпреки това – замръзнали.

От есента на м.г. Седемте езера е и водоснабдена с ВиК инсталация и водопровод, какъвто не е имало от откриването и през 1955 год. Каптиран беше извор между езерата Трилистника и Бъбрека на 2315 м, денивелацията „на каскадата“ е 129 м и това създава налягане от 12 атмосфери. Водопровода Танинчев зазимил навреме, за разлика от мини ВЕЦ-а. Макар и без ток Седемте езера се посещава от туристи и планинари и в средата на зимата. Хижарят е оставил телефон за връзка, по който го търсят да им обясни как да отворят сградата и как да се справят. Иначе Танинчев повечето време през зимните месеци е в Самоков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.