Пациенти призраци смучат 75 млн. лв. през болниците

Пръстовият идентификатор ще осигури икономии в болничната помощ и от средствата за медикаменти

Хващат кашони с лични карти на липсващи пациенти в болници, изписали медикаменти на петима мъртъвци

НЗОК ще реши проблема с по-малкото направления до края на март

Икономии средно от 5% се очакват в болничната помощ и от средствата за медикаменти в бюджета на НЗОК за 2016 г., след като се въведе пръстов идентификатор за болните българи. Това означава, че досега тези пари са източвани от пациенти призраци.

Новата мярка ще намали измамите, злоупотребите и отчитането на фалшиви болни, съобщи вчера за „Труд“ Тома Томов от КТ „Подкрепа“, член на надзорния съвет на НЗОК. А според представителя на БСК в надзора - Григор Димитров, ще е много добър резултат, ако от разходите на болниците годишно се спестят 75 млн. лв. Просто казано - най-малко толкова изтичат само от лечебните заведения.

Засега мярката трябва да се въведе от 1 април т.г., но ако обявената обществената поръчка за изграждането на софтуера се обжалва, може да се отложи за средата на година. Не е уточнено също дали първото регистриране чрез пръстовия отпечатък, който ще се превръща в биометричен цифров код, ще става при джипито или при първия независимо какъв контакт със системата - като влизане в болница или при получаване на лекарства в аптеката.

След като от 1 април м.г. бе въведено изискването за влизане и изписване от лечебно заведение само с лична карта, до края на 2015-а са икономисани 10 млн. лв. Най-честите нарушения в болниците м.г. са били за прием без нужда, за дублиране на хоспитализации (т.е. един пациент се отчита в две болници едновременно) и за неизпълнение на всички грижи според клиничната пътека. „А в две болници у нас намерихме кашони с лични карти на пациенти, които не бяха в лечебните заведения... Случаите са предадени на прокуратурата и ДАНС“, каза директорът на „Болнична помощ“ в НЗОК д-р Страшимир Генев. Преди 3 години пък колегите му открили изписани лекарства на 5-има починали - злоупотреба, която пръстовият идентификатор няма да допуска.

Административен хаос

Размотаване със седмици за нова терапия

Може да се наложи пациенти да сменят терапията си, което ще им струва размотаване със седмици, ако доставчиците на 400 медикаменти в списъка на НЗОК не се съобразят с изискването за намаляване на доплащането от страна на болния. Става дума за т.нар. ценови коридор, според който от средата на февруари пациентът няма да дава от джоба си повече от 60% от референтната стойност за опаковка от лекарствения продукт, ако си купува някой от останалите медикаменти в групата.

Ако лекарството се получава в аптеката само с рецепта, ще е лесно - нужно е пациентът да отиде при лекаря и той да му назначи друга терапия, казаха експерти. Но ако се набавя с протокол, ще са нужни седмици.

Дължим още 122 млн. лв. на

здравни каса в ЕС за

лечението на българи

НЗОК дължи още 122 млн. лв. на чужди здравни каси в ЕС за лечението на българи след като в края на миналата година им бяха преведени 14 млн. лв.

Това съобщи Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет на здравната каса и зам.финансов министър. Още този месец представители на НЗОК ще започнат разговори с немските здравни каси, на които дължим най-много средства, за планово изчистване на задълженията.

Близо 50 млн. лева са надсъбраните приходи от здравни осигуровки през 2015-а, каза още Кирил Ананиев. А допълнително през годината за: първична извънболнична помощ се преведени 7 милиона лева, за специализираната - 14 милиона лева, за денталната помощ - 2 милиона лева, за медикодиагностични дейности - 2 милиона лева, за лекарства за домашно лечение - още 54 млн. лв., за медикаментите за злокачествени заболявания - 71 милиона лева, а за болнична помощ - 241 млн. лв.

С подписването на рамковия договор от 1 април т. г. директорите на регионални каси ще купуват от изпълнителните на медицинска помощ дейности по основния и допълнителния пакет. Още не е ясно какви средства от бюджета на НЗОК ще се заделят за лечението по основния пакет и колко за допълнителния.

Три вида контрол ще бъде осъществяван върху отчетените медицински грижи. Той ще бъде внезапен, преди фактурирането на дейността и последващ, добави председателят на надзора. А контролът ще бъде извършван не само от експерти на НЗОК, но и съвместно с МЗ, БЛС и Българския зъболекарски съюз.

Крайната мярка при преразход, с който НЗОК не може да се справи, е като се надвишат обемите за медицинските дейности, да се коригират цените на клиничните пътеки. Т.е. ще се понижават, което обаче трябва да се приеме по време на преговорите с лекарския и зъболекарския съюз. А ако не се постигнат заложените обеми, тогава ще се повишават цените на пътеките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве