Мост за 18 млн. лв. изграждат в Пловдив

Пловдив е на път да се сдобие с уникален нов мост над река Марица за около 18 млн.лв., който трябва да е със запомняща се визия, съобщи кметът Иван Тотев.

"Ще търсим оптималния вариант между цена, качество и нещо, което да направи живота ни по-пъстър. Изборът ще бъде измежду 3 различни варианта. Индикативната стойност на новия мост е 16 млн. лв. Готови сме да добавим още 1,5-2 млн.лв. за оригинални архитектурни елементи, за да има новото съоръжение визия, която да го различава от всички други мостове у нас и по света", коментира кметът Иван Тотев.

Община Пловдив има сключен договор за проектиране на моста, който ще свърза булевардите "България" и "Копривщица" и ще възложи допълнително архитектурни разработки в 3 варианта. Според кмета Тотев приемането на проекта ще отнеме 3-4 месеца и през юни ще има вече разрешение за строеж на съоръжението. До края на годината ще може да стартират процедури за избор на изпълнител.

Проектът за новия мост е съгласуван и с НКЖИ, които през 2017 г. ще започнат повдигането на линиите и строителството на нов жп мост над Марица вместо сегашния, който е прогнил, морално и физически остарял. Двата моста ще са успоредни един на друг, но ще са съвсем различни съоръжения. Автомобилният ще е с по 2 платна във всяка посока, широки по 3,75 м. Ще има велоалеи, платна за пешеходци и кръгови кръстовища от двете страни на реката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони