10 г. затвор иска Стрелча за екскмета, обвинен в изнасилване. Изследват чаршафите в стаята му (обзор)

Десет години затвор поискаха жители на град Стрелча за бившия си кмет Иван Евстатиев, на когото Районна прокуратура-Панагюрище повдигна обвинение в изнасилване на 16-годишната ученичка Ирена Б. по член 152, ал.2, т.1 във връзка с ал.1, т.3 от НК и го задържа за 72 часа в ареста.

Това е именно максималното наказание по този член от Наказателния кодекс, който предвижва "лишаване от свобода от 3 до 10 години, ако изнасилената не е навършила 18 години, за обвиняем, който се съвъкупи с лице от женски пол, като го приведе в безпомощно състояние".

Над 300 души се събраха в неделя вечерта на площада пред Народно читалище "Просвещение" в Стрелча на митинг-протест, за да поискат справедлива присъда за 57-годишния бивш кмет на града Иван Евстатиев.

Възмутените хора настояват пред сегашния кмет Стойно Чачов (АБВ) на Иван Евстатиев да бъде отнето званието "почетен гражданин на Стрелча", а името му бъде свалено от всички монументи, паметни плочи и чешми на територията на общината, както и той да напусне незабавно местния парламент.

Справедлива присъда

По време на протеста стрелчани не криеха опасенията си, че случаят може да бъде заметен и поискаха прозрачност и справедливост от разследващите и магистратите. Пред събралите се говориха бившият кмет Димчо Караиванов, настоящият градоначалник Стойно Чачов и други общественици, чуха се и гласове с искане за публичен линч.

Преди митинга пък в интернет стартира подписка под надслов "Искаме държава и работещи институции - Справедливо наказание за изнасилването в Стрелча". До полунощ тя бе подкрепена от близо 200 души и то не само от Стрелча, но и от 20-ина града от цяла България начело с Пловдив и София и от сънародници от Германия, Великобритания, Испания и Кипър.

В ареста

В момента бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев е задържан за 72 часа с постановление на Районна прокуратура-Панагюрище. 57-годишният политик, който е декан на пазарджишкия филиал на Земеделския колеж в Пловдив, е привлечен като обвиняем за това, че на 15 януари (петък) в хотел "Стрелча" се е съвъкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го е привел в безпомощно състояние.

Пострадалото от престъплението 16-годишно момиче е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог. По делото до момента са проведени разпити и на други свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, както и химическа експертиза за установяване концентрацията на алкохол.

На местопрестъплението е извършено претърсване, при което са иззети множество веществени доказателства като чаршафите от хотелската стая, които също ще бъдат обект на експертни изследвания.

Евстатиев признал, че са правили секс, но било доброволно

Според неофициална информация Иван Евстатиев е признал пред разследващите, че е правил секс с дъщерята на бившата си секретарка, но според него това е било напълно доброволно и за изнасилване и дума не може да става.

Записи

Разследващите са иззели и записите от видео камерите на СОУ "Св.св. Кирил и Методий" в Стрелча, които според осведомени са заснели как ексградоначалникът вика момичето, което е на другия тротоар пред училището, и как двамата се отправят към близкия общински хотел.

Упоена ли е била ученичката

След случилото се там десетокласничката е заявила на разследващите, че е консумирала само сок, в който вероятно е имало нещо, защото след изпиването му, не си спомня абсолютно нищо. След подадената от родителите на момичето жалба в полицията, потърпевшата е освидетелствана в отделението по "Съдебна медицина" при МБАЛ-Пазарджик.

По данни на съдебните медици върху нея не е упражнено насилие, съобщават от полицията. 16-годишната ученичка е тествана и за употреба на наркотични или упойващи вещества, а пробата е отрицателна, допълват от Областна дирекция на МВР-Пазарджик.

Хронологията

Иван Евстатиев е задържан в петък вечерта в Стрелча, където останал, за да отпразнува в местен ресторант Руската Нова година. По-рано същата вечер в полицейския участък в Стрелча е получен сигнал от родителите на непълнолетното 16-годишно момиче от Стрелча, че дъщеря им Ирена Б. не се е прибрала от училище.

Малко след това е получен втори сигнал, че детето се е прибрало, но е неадекватно и по първоначални данни по всяка вероятност е станала обект на сексуално насилие. Незабавно за разследване на случилото се е създаден екип от полицай, криминалисти, експерти, полицейски и младши-полицейски инспектори.

Областното ръководство на БСП се разграничи от Евстатиев

Областното ръководство на БСП–Пазарджик излезе със специална декларация, с която призовава компетентните органи да извършат необходимите действия по придобилия обществен интерес случай с бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, който е общински лидер на "червените" в курортния град в полите на Средна гора.

"Препоръчва се на ръководството на Общинския съвет на БСП – Стрелча, общинската организация да бъде поета от негов заместник и да се разграничи от личното му поведение", се казва още в декларацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право