Климатолог: Арктическият студ ще ни подмине, няма да стане - 20 градуса

Арктическият студ и страховитите температури от -20 градуса, които се очакваше да сковат страната през следващите дни ще ни подминат. Но все пак градусите остават доста ниски. Това каза пред БНТ климатологъг доц. Георги Рачев. Както "Труд" писа именно той вчера предвиди, че у нас температурите рязко ще паднат до стряскащи стойности като – 20 градуса.

"Няма да има тези страховити температури, които прогнозирахме, но все пак на някои места може да се стигне до минус 15. Прогнозирахме тази нощ небето да се изясни, но това не стана. И заради облаците приземният слой въздух няма как да изстине допълнително. Мога да кажа на хората, че днес ще е слънчево. И още нещо - на първи януари тази година бяха измерени градуси доста по-ниски от тези, които отчетохме тази сутрин. На Василовден имахме -16 градуса", допълни доц. Рачев. После обясни, че тази сутрин в Кнежа са бил измерени -13, в Благоевград - минус 9, а по морето - минус 4, минус 1.

После допълни, че за ниските температури и снеговалежа у нас и на Балканския полуостров е отговорен циклонът "Футана". Той обаче се оттегля. На негово място ще дойде антициклонът "Бено", който ще определя времето през следващата седмица.

"Чака ни седмица с ниски температури, няма какво да се лъжем. Но нищо страховито. Утре сутринта вероятно ще има стойности от -16, а в Босна и Хелцеговина и по-ниски стойности", завърши доцент Рачев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето