Проф. Пимпирев пребори пневмонията

Ръководителят на 24-та антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев е преборил пневмонията и е изписан от болница. Това съобщиха от Българския антарктически институт.

Професорът бе стабилизиран след операция по евакуирането му от българската база в Антарктида заради вирусна бронхопневмония. Пимпирев е имал простудни симптоми от няколко дни, но състоянието му рязко се е влошило в събота вечерта, съобщи преди дни БНТ.

Тогава професорът бил прегледан от испански лекари при изключително тежки метеорологични условия и бил евакуиран на ледоразбивача "Есперидес", който пътувал към чилийското пристанище Пунта Аренас. Проф. Пимпирев бе приет в болница в Чили.

Днес от Българския антарктически институт съобщиха, че резултатите от задълбочените изследвания са показали, че инфекцията е овладяна и не е нанесла поражения на засегнатите органи. За няколко дни той остава под ежедневни лекарски прегледи.

До пълното си възстановяване проф. Пимпирев ще почива няколко дни в къщата на сеньора Инес Луна - голяма приятелка на България, която приютява група след група български полярници по пътя им към Антарктика вече 15 години.

От екипа на проф. Пимпирев изразяват благодарност към лекарката на испанската база - д-р Ирена Ткачук - и медиците от кораба „Есперидес“, които с професионализъм, медикаменти и апаратура са оказали безценна помощ на българските си колеги в овладяването на кризисната ситуация с установената пневмония на проф. Пимпирев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят