Спасиха две чужденки, изгубили се близо до Рилския манастир

Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Гърция мести 700 мигранти от остров Самос

Еврокомисар Хан: България доказа, че може да усвоява на 100% евросредства

Правителството, начело с Бойко Борисов, има огромна заслуга България да бъде фактор за стабилност. Това каза Йоханес Хан, еврокомисар по Европейска политика за съседство и преговори за разширяване, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

„Благодаря за изключителния процент на усвояване на европейски средства. Спомням си посещенията Ви в Брюксел, в рамките на които работихме изключително упорито, за да постигнем тази цел. Това постижение, само две години по-късно, е наистина впечатляващо. Мисля, че при сравнение с други страни в подобна ситуация, България може да бъде отличена като държава, която свърши добра работа и която може да бъде давана за пример на други“, зави еврокомисарят.

По думите му редица международни кризи създават усещане за нестабилност и изискват сътрудничество между страните в Европа. „Това съвпада с председателството на България в югоизточния процес и би могло да помогне на страните, особено в Западните Балкани да направят крачка за членство в ЕС – нещо, което е важно в тези времена на нестабилност. Няколко пъти съм посещавал България в качеството си на комисар и трябва да кажа, че предвид начина, по който усвояваше средства, България наистина заслужава този председателски пост, защото е доказала възможността си да усвоява евросредства на 100%, независимо от всички тежки условия и административни процедури. В това отношение заслужавате похвала“, заяви еврокомисар Хан.

Той подчерта, че делът на Европа и отделните й страни в световната икономика намалява. „Това не е просто критика, а реалност, с която трябва да се съобразим и да предприемем действия, за да я променим. Трябва да ползваме различни добри примери и в това отношение България е натрупала уникален опит, от който могат да се възползват всички страни от региона”, допълни Хан.
„Може би си спомняте, какво значи да правите реформи, каквито предприехте през 2007 година. България се справи с тези предизвикателства като укрепи своята стабилност, на която страната ви се радва и днес, както четем и по макроикономическите данни“, заяви еврокомисарят. По думите му, балканската политика може да прониква във всички сфери на живота. „Ключов елемент според моя опит е силният фокус, който трябва да се дава върху регионалното икономическо развитие”, категоричен беше Йоханес Хан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.