Еврокомисар Хан: България доказа, че може да усвоява на 100% евросредства

Правителството, начело с Бойко Борисов, има огромна заслуга България да бъде фактор за стабилност. Това каза Йоханес Хан, еврокомисар по Европейска политика за съседство и преговори за разширяване, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.

„Благодаря за изключителния процент на усвояване на европейски средства. Спомням си посещенията Ви в Брюксел, в рамките на които работихме изключително упорито, за да постигнем тази цел. Това постижение, само две години по-късно, е наистина впечатляващо. Мисля, че при сравнение с други страни в подобна ситуация, България може да бъде отличена като държава, която свърши добра работа и която може да бъде давана за пример на други“, зави еврокомисарят.

По думите му редица международни кризи създават усещане за нестабилност и изискват сътрудничество между страните в Европа. „Това съвпада с председателството на България в югоизточния процес и би могло да помогне на страните, особено в Западните Балкани да направят крачка за членство в ЕС - нещо, което е важно в тези времена на нестабилност. Няколко пъти съм посещавал България в качеството си на комисар и трябва да кажа, че предвид начина, по който усвояваше средства, България наистина заслужава този председателски пост, защото е доказала възможността си да усвоява евросредства на 100%, независимо от всички тежки условия и административни процедури. В това отношение заслужавате похвала“, заяви еврокомисар Хан.

Той подчерта, че делът на Европа и отделните й страни в световната икономика намалява. „Това не е просто критика, а реалност, с която трябва да се съобразим и да предприемем действия, за да я променим. Трябва да ползваме различни добри примери и в това отношение България е натрупала уникален опит, от който могат да се възползват всички страни от региона”, допълни Хан.
„Може би си спомняте, какво значи да правите реформи, каквито предприехте през 2007 година. България се справи с тези предизвикателства като укрепи своята стабилност, на която страната ви се радва и днес, както четем и по макроикономическите данни“, заяви еврокомисарят. По думите му, балканската политика може да прониква във всички сфери на живота. „Ключов елемент според моя опит е силният фокус, който трябва да се дава върху регионалното икономическо развитие”, категоричен беше Йоханес Хан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес