Близнаци от джебчийски клан простреляли търновски гангстери

Задържани са близнаци от известен джебчийски клан в Павликени, които натръшкали с куршуми миналата нощ двама гангстери от Велико Търново. Кървавата саморазправа между криминално проявените братя Станчо и Илия Станчеви и представителите на търновския ъндърграунд Айдън Юсеинов - Анди /45 г./ и Карамфил Бижев /32 г./ се е разиграла в нощта срещу вторник в центъра на болярския град.

Екшънът станал около 23,05 часа на ул. "Асен Златаров" зад театъра. 30-годишните братя, известни с прозвището "Червеите", пристигнали в старата столица. Те разбили входната врата на офис, който Айдън и Карамфил държали под наем. Промъкнали се в помещението и захванали да тършуват. През това време обаче двамата съдържатели на офиса били отишли на вечеря. Единият обаче установил, че си е забравил телефона в офиса, и се върнали, за да го вземат. Още щом прекрачили прага на помещението, Червеите открили огън по тях. Два куршума поразили във врата Карамфил Бижев, куршум е ударил в корема Айдън Юсеинов - Анди. Като по чудо той се оттървал с лека повърхностна рана, тъй като бил уцелен в катарамата на колана. След минути, близнаците побързали да изчезнат.

Лице, което чуло престрелката, незабавно подало сигнал на тел. 112. На местопрестъплението бил изпратен полицейски екип, който открил ранените, проснати в локви кръв. Айдън и Карамфил незабавно били откарани в болницата. Айдън е без опасност за живота. Карамфил обаче е бил опериран по спешност и заради тежкото му състояние във вторник е транспортиран с реаномобил в "Пирогов" в София.

Само 4 часа след стрелбата Станчо и Илия Станчеви били открити и арестувани в дома им в Павликени. Задържани са за 24 часа, предстои да им бъдат повдигнати обвинения. По сбучая е образувано досъдебно производство по чл.116 от НК за опит за убийство.

"Извършва се разследване по случая и се събират доказателства за извършеното престъпление. Работи се по няколко версии, а основната хипотеза за деянието е кражба. По данни на простреляните от офиса не липсва нищо. Стрелбата е извършена с незаконно оръжие", съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов. На пресконференцията присъстваха още зам.-директорът на полицията комисар Христо Христов и окръжният прокурор Емил Денев.

Те обаче отказаха да съобщят дали в офиса, станал арена на кървавата драма, е имало каса с пари.

И четиримата участници в екшъна са стари познайници на блюстителите на реда. Айдън е с присъди и регистрации за кражби, изнудване, хулиганство, за управление на автомобил без книжка. Карамфил е съден за кражби, грабежи, за унищожаване на чуждо имущество, хулигански прояви.

През 2009 г. Юсеинов оцеля, след като при нападение бе прострелян в главата, корема и ръката пред кафене на центъра на Велико Търново.

Славчо и Илия са синове на прочутия 55-годишен тартор на джебчийски клан в Павликени Йордан Славчев. През 2013 г. той е пуснат предсрочно от затвор в Германия за добро поведение след 2 години зад решетките. Двамата му синове бяха прибрани в същия затвор в Щутгарт с присъди за джебчийство. Те получили присъди в Германия след баща си. Бащата на Червеите бе пуснат на свобода на 26 септември 2013 г., но още при пристигането си в Павликени отново се оказа обвиняем за извършено престъпление през 2010 г. Между април и юни тогава Славчев-старши присвоил лека кола "Ланчия" от великотърновското село Ресен, която била на 40-годишен. За това престъпление вече е повдигнато обвинение на известния ромски бос, но е с мярка за неотклонение "подписка". Колата пък била върната на собственика, макар и след три години.

Скандалната ромска фамилия бе замесена през 2010 г. в мащабна схема с фалшиви дипломи за основно образование, чужди лични карти, международни шофьорски книжки и дрога. Тогава близнаците Станчо и Илия Славчеви бяха арестувани за 72 часа, а 38-годишният им брат Славчо само с полицейска мярка. Разкритията станали, когато близнаците, които никога не са имали шофьорски книжки, отишли в КАТ и показали дипломи за 8 клас от елитно търновско училище, които се оказали подправени.

Преди 7 години бащата Йордан Славчев обяви война на българите в Павликени, защото местна сервитьорка отказа да сервира на родата му след работно време. Имаше серия от побоища и подклаждане на етническа вражда.

Близнаците Славчеви пък се завърнали от затвора в Германия през 2014 г. Още щом стъпил на българска земя, Станчо бил прибран в ловешкия затвор заради влязла в сила присъда от година и половина. Преди около 6 месеца бил пуснат, след като изтърпял наказанието си.

Коментари

Задължително поле