Съпругата на Уил Смит и Спайк Лий бойкотират Оскарите, недоволни, че няма номинация за тъмнокож

Американският режисьор Спайк Лий ще бойкотира церемонията по връчването на Оскарите и няма да присъства заради това, че за втора поредна година няма номинация за тъмнокож актьор, съобщава Los Angeles Times.

Режисьорът получи почетна награда от Филмовата академия миналата година – той и съпругата му обаче няма да посетят основното събитие, което се задава в края на февруари.

„Искам да благодаря на президента Черил Буун Айзъкс и Филмовата академия за това, че ми присъдиха почетен Оскар миналия ноември – написа Лий в „Инстаграм“. – Признателен съм. Въпреки това аз и съпругата ми няма да присъстваме на церемонията през февруари. Не можем да я подкрепим и нямаме никакво неуважение към приятелите си, към водещия Крис Рок и продуцента Реджи Хъдлин, президента Айзъкс и Академията. Но как е възможно за втора поредна година всички двайсет номинирани актьори да бъдат бели? И дори не гледаме към другите категории. 40 бели актьори за две години и нито един с различен цвят на кожата! Нима не можем да играем?! Какво по дяволите!!!“

Съпругата на Уил Смит също се разгневи

Не е ясно дали позицията на Спайк Лий е провокирано от изказването на Джейда Пинкет Смит, съпругата на Уил Смит, която призова за бойкот на Оскарите от актьорите от малцинствата.

„На Оскарите… тъмнокожите хора често сме добре дошли да раздаваме награди и да забавляваме, но рядко получаваме признание за артистичните си постижения – написа Пинкет Смит в социалните мрежи. – Не трябва ли тъмнокожите да се въздържат от участие в церемонията? Хората може да се отнасят с нас само по начина, по който позволим.“

Коментари

Задължително поле