Дават старт и край на летния сезон във Варна, вместо в курортите

За първи път тази година във Варна ще има официално откриване и закриване на летния сезон. За целта общината планира да похарчи общо 40 000 лв. за организацията на концерти, които ще са в града, а не в курортите.

Досега за официален старт на лятото се приемаше денят на Св. Св. Константин и Елена - 21 юни, когато по традиция има пищни чествания в едноименния курорт.

Разходът за градското откриване на сезона бе одобрен от комисията по търговия и туризъм към местния парламент като част от общия бюджет на ресора в размер на 4 млн. лв.

Сред по-големите пера в него са близо 1,9 млн. лв. за поддръжка на инфраструктура, обслужваща туризма, 180 000 лв. за участие на Варна в туристически борси и 300 000 лв. за удължаване на сезона с договаряне на чартъри в крилата му с водещи туроператори.

Последната сума фигурира в бюджета от 3 г., но досега не е била усвоена, защото се чака разяснение от Министерството на туризма и ЕК как законово да бъде похарчена, без да се брои за държавна помощ, поясни шефката на дирекцията по туризъм и търговия в общината Соня Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони