Срина се къщата на Кокона Анастасия в Търново

Срина се емблематичната къщата на Кокона Анастасия във Велико Търново. Това е най-старата сграда в региона. Собственикът чакал 2 г. да му позволят ремонт, а когато получил позволение, имотът се превърнал в руини.

Сградата, която е строена преди повече от 3 века и в която е отсядал Васил Левски, паднала миналата нощ. "Това е огромна загуба за всички. Собственикът, който е в чужбина само преди ден е получил одобрение от Института за недвижима културна собственост за ремонт", заяви главният архитект на болярския град Николай Малаков.

Изцяло съборено е едно от крилата, рухнал е и половината покрив.Отломките са се сринали върху общински паркинг на ул. "Никола Пиколо" .Те все още не са разчистени, а опасната зона е заградена с предупредителна лента. Къщата е обект на огромен интерес от всички историографи, защото се смята, че под нея има тайни проходи, а при разкопки на археолози са разкрити и артефакти.

Според съседи, собственикът на имота Атанас Арнаудов, е чакал почти две години да му позволят реконструкция и когато това най-накрая станало и тромавата държавна машина се задействала , вече било късно. Той планувал да я възстанови и да я отвори за посетители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони