Партиите не искат нови правила за избора на президент

Нито една от големите партии у нас няма намерение да обсъжда идеите на лидера на АБВ Георги Първанов за поправки в конституцията, които да променят критериите за избор на държавен глава. В неделя той поиска да отпаднат изискванията кандидатите за президент да са родени в България, да са живели през последните 5 години в страната и избирателната активност на първия тур да е над 50%.

Според някои юристи такива поправки едва ли биха могли да бъдат направени без свикването на Велико народно събрание. За други – вече няма време.

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни пред „Труд“, че в момента в партията мислят за поправки в Изборния кодекс, но не и за промени в конституцията, свързани с избора на президент. Според един от тримата лидери на ДПС Четин Казак има много по-належащи проблеми за решаване и подобни поправки не са на дневен ред.

На „Позитано“ 20 видяха опит за омаловажаване на конституцията, която т.г. навършвала четвърт век. Според Миков имало кръгове от обществото, в които попадал и Първанов, които търсят поводи сегашният основен закон да не бъде прилаган и да е оправдание за бездействие.

Коментари

Задължително поле