И Стрелча въстана срещу бандитизма (обзор)

Отнемат званието "Почетен гражданин" на бившия кмет, обвинен в изнасилване

Гневни хора искат линч

И малкото курортно градче в полите на Средна гора Стрелча въстана, след като родителите на 16-годишната Ирина Белухова се жалваха в полицията, че доскорошният кмет Иван Евстатиев е изнасилил дъщеря им. Целият град настръхна. От неделя насам хората всяка вечер се събират на площада пред читалище "Просвещение" с искане за справедливо наказание на 57-годишния мъж.

Както хората от Враца, Голям Чардак, Гърмен, Орландовци, и тези в Стрелча се опасяват, че случаят може да бъде отново потулен от местната полиция и прокуратура. Те също алармираха главния прокурор Сотир Цацаров. Наложи се той да разпореди със специално постановление в понеделник делото да се наблюдава от Районна прокуратура-Пазарджик. Това стана, след като двамата магистрати от Районна прокуратура-Панагюрище Красимир Танев и Ангел Топкаров си направиха отвод. Мотивът им е, че е възможно да възникват съмнения в тяхната безпристрастност, но според стрелчанци всички в региона се страхуват от „всемогъществото“ на Иван Евстатиев.

За да се намали ескалиращото напрежение в Стрелча, където близките на Ирина Белухова са готови да линчуват "нереза" Иван Евстатиев, новият председател на Районния съд в Панагюрище Снежана Стоянова насрочи още за вторник следобед гледането на мярката за неотклонение на екскмета. Това стана минути след като районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров поиска същата сутрин "задържане под стража" относно Евстатиев, далече преди да са изтекли 72 часа полицейски арест. На 57-годишния политек е повдигнато обвинение за това, че на 15 януари в хотел "Стрелча" се е съвъкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го е привел в безпомощно състояние - престъпление по чл.152, ал.2, т.1 във връзка с ал.1, т.3 от НК, за което се полагат от 3 до 10 години лишаване от свобода. Невръстното момиче е дъщеря на дългогодишната секретарка на Евстатиев като кмет на Стрелча Христина Белухова.

Стрелчанци настояват за максимална присъда за бившия кмет. От него се разграничиха съпартийците му от областната и общинската структура на БСП. Те го призоваха да си подаде незабавно оставката като общински съветник и обявиха, че ще подкрепят предложението местният парламент да отнеме званието "Почетен гражданин", присъдено му през август 2014 г. Това ще стане на извънредно заседание днес в 16 ч в Младежкия дом в Стрелча.

Евтатиев пред съда в Панагюрище:

Не съм виновен, няма нищо

Иван Евстатиев беше докаран при засилени мерки за сигурност около 16 ч в Районния съд в Панагюрище.

"Не съм виновен. Няма нищо", бяха единствените думи, които каза обвиненият в изнасилване на 16-годишната ученичка бивш кмет на Пазарджик и Стрелча.

По искане на адвокатите му, единият от които бе бившият зам.-кмет на Пазарджик Петър Горчев, съдия Диана Стателова обяви, че заседанието ще е при закрити врати - имало детайли от интимен характер. Пледоариите закъсняха доста, тъй като защитниците на Евстатиев поискаха да се запознаят обстойно с материалите по делото.

Междувременно стана известно, че той вече не е декан в Пловдивския агроуниверситет. Заповедта му за освобождаване е издадена на 15 януари, петък. В Стрелча се заговори, че съпругата му възнамерявала да поиска развод. Тя живеела в Пловдив при сина и дъщеря им.

Секс скандали около кмета

„Всичко в живота на Евстатиев - бивш прокурор, дипломат и кмет, рухва заради "слабия му ангел", каза негов роднина пред „Труд“. От години се знае, че докторът по право си пада по „тънката част“. Името му се завъртя в 3-4 скандала.

Първият бе през 2004 г., когато бе кмет на Пазарджик. В града гръмна новината, че е поръчвал проститутки за гостуваща на общината делегация от Русия. Тогава непълнолетна "труженичка" свидетелства срещу него, но Евстатиев отрече всичко и се изкара жертва на заговор на политически опоненти.

През май 2008 г. бе прострелян, но официалната информация по случая бе, че се е наранил сам с личното си оръжие. До съгражданите му в Стрелча обаче достигнала друга версия - че бил гръмнат от близък роднина заради желанието му да се разведе с жена си и да заживее с новата си любов, от която чакал дете.

Името на Евстатиев се завъртя и покрай убийството на сестрите Белнейски. Той звънял на шефа на полицията да го информира, че в него е замесен синът на тогавашен зам.-министър на транспорта. "Ирина му казваше "чичо Иван", имаше му пълно доверерие, преди да й посегне", твърдят съученици на изнасиленото момиче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право