Режисьорът на "Рамбо" Тед Кочев идва в България

Холивудският режисьор с български корени Тед Кочев пристига в България през март за 20-ия международен „София филм фест”. „Бащата на Рамбо” ще получи „Наградата на София”, която Столичната община традиционно присъжда за изключителене принос в киноизкуството.

Кочев е носител на „Златна мечка” от кинофестивала в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Сред най-касовите му филми са „Първа кръв” от 1982 (известен като „Рамбо”) със Силвестър Сталоун и комедията „Уикендът на Бърни” (1989).

Режисьорът цени българските си корени и се интересува какво се случва в страната ни. Това ще е второто му посещение у нас.
Тед е роден през 1931 г. в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти. Вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома - като българи”, спомня си Тед Кочев.

„Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век - споделя режисьорът при срещата си със Стефан Командарев и Асен Блатечки преди Нова година в Лос Анджелис. - От 30 г. имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия.”

„София филм фест” ще представи ретроспекция на някои от емблематичните заглавия на Кочев. Точният списък на филмите ще е ясен през февруари, след като бъде уточнена окончателната програма на фестивала. Сред заглавията със сигурност ще са Wake in Fright (1971), който до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми, и The Apprenticeship of Duddy Kravitz (1974), който му носи „Златна мечка” в Берлин и номинация за „Оскар” за най-добър сценарий.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино