Иван Евстатиев обжалва постоянния си арест на 26 януари пред Окръжния съд в Пазарджик

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев ще обжалва мярка за неотклонение "задържане под стража", която му наложи тази вечер Районният съд в Панагюрище, съобщи адвокат Петър Горчев, единият от двамата негови защитници.

Обжалването ще бъде на 26 януари (вторник) от 14.00 часа в Пазарджишкия окръжен съд. "Има много смущаващи обстоятелства, но не съм упълномошен от клиенти са да коментират каквото и да е свързано с делото. Освен това все още нямаме достъп до голяма част от материалите, а и доста от извършените експертизи още не са готови.

Единственото, което на този етап мога да кажа, е, че със сигурност ще обжалваме наложената на клиента ни мярка", декларира адвокат Петър Горчев, който бе част от управленския екип на Иван Евстатиев по времето, когато той бе кмет на Община Пазарджик. Горчев и колегата му Стоян Парпулов поискаха мярка за неотклонение "домашен арест" за клиента си заради чистото му съдебно минало, но съдия Диана Стателова реши да го остави до началото на процеса в следствения арест в Пазарджик.

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" бе поискана от шефа на Районна прокуратура-Пазарджик Георги Кацаров. Именно той подвигна във вторник сутринта обвинение на 57-годишния политик за това, че на 15 януари в хотел "Стрелча" се е съвъкупил с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го е привел в безпомощно състояние - престъпление по чл.152, ал.2, т.1 във връзка с ал.1, т.3 от НК, за което се полагат от 3 до 10 години лишаване от свобода. Невръстното момиче Ирена е дъщеря на дългогодишната секретарка на Евстатиев като кмет на Стрелча Христина Белухова.

Според съдия Стателова предвид различните високи постове, които е заемал до момента Иван Евстатиев, съществува вероятност обвиняемият да повлияе на свидетелите по делото или на свързани със случилото се лица. Като втори мотив съдът посочи възможността обвиняемият да се укрие, визирайки факта, че е имал дипломатически ангажименти. От изложеното в съдебната зала се е потвърдило известното до момента, а именно, че Иван Евстатиев много добре е познавал момичето и то не е имало основание да му няма доверие, когато го е поканил в хотелската си стая.

Момичетото е отишло там, за да съобщи на доктора по право Иван Евстатиев за желанието си да учи за юрист. Макар че заседанието бе при закрити врати, от панагюрския храм на Темида изтекоха пикантни подробности.

Невръстната девойка е била приведена в безпомощно състояние да се съпротивлява с около 300 грама концентрат. Бившият кмет пък бил изпил поне 2 пъти повече от нея, преди да посегне сексуално на десетокласничката, която била част от щаба му по време на предизборната кампания на последните местни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право