Фермер осъди ловно стопанство за унищожени посеви

Фермер осъди Държавното ловно стопанство в Русе за унищожени посеви от диви прасета. Окръжният съд постанови да му се платят 34 969 лв. имуществени вреди за очакваните приходи от реколтата с пшеница и ечемик. Държавното дружество трябва да покрие и 1518 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд /ВТАС/.

Собственикът обработвал земеделски земи в местността Могилите на община Ветово. Диви животни разровили засетите площи за храна и унищожили посеви с 25 650 дка пшеница и 225 дка ечемик. Фермерът настоял ловното стопанство, което се грижа за дивеча в района, да му покрие пропуснатите ползи.

От ловното стопанство обаче твърдели, че за района до резерват "Батаклията" се грижи ловно-рибарска дружинка и тя е стопанин на дивеча. Посевите можели да са съсипани от домашни животни, химически препарати или климатични аномалии.

Вещото лице по назначената съдебно-агрономическа експертиза е категорично, че земите са включени в ловностопанския район. Изчислените щети са върху среден добив от пшеница 530 кг/дка при изкупна цена 280 лв./т, а от ечемик за 489 кг/дка по около 280 лв./т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони