Откраднаха четири кучета "ловци" на трюфели

Четири кучета - "ловци" на трюфели са били откраднати в Разград, съобщиха от полицията. Животните са от породата "Лагото Романьоло", които се славят като най-добрите в откриването на ценните гъби. Те са били откраднати от метална клетка в двор на частна къща в Разград през нощта срещу вторник. Три от кучетата са на възраст 3 месеца, а четвъртото - на 3 години.

Собственикът им ги обучавал в намирането на трюфели. По информация на полицията щетата на 44-годиния мъж, който ги гледал и тренирал, била 20 000 лв.

През последните години събирането на гъбите, наречени "храна на боговете", се превърна в изключително печеливш бизнес в региона. Според търсачи Лудогорието било сред богатите зони на трюфели. Говори се, че имало късметлии, които намирали и по 5-6 кг на ден, благодарение на обучените кучета. Всяко от тях работело по 2-3 часа и на другия ден почивало, като го замествало друго. Специализиралите се в този бизнес имали по 3-4 кучета. Килограм от гъбата пък тръгвал от 50-60 лв., докато в късна есен стигал и над 300 и повече лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони