7 % безработица отчетоха за Великотърновска област

7 % безработицата във Великотърновска област отчетоха от дирекция "Бюро по труда" в старата столица.Директорът на ведомството Обрешко Нечев уточни, че това е с 3 пункта под средното равнище за страната и с 2,7 пункта под нивото за цялия регион.

На борсата през декември са регистрирани 3333 човека. В сравнение с декември 2014 г има спад на безработните със 159 човека. В областният център техният брой е бил 2119, което гони европейските нива от под 5 %.

В общините Златарица и Елена обаче, безработицата продължава да е висока. В Елена през декември са били вписани 746 човека без работа или 20,9%. В Златарица нивото на безработица е било 38,3% или 468 човека са били на борсата.

"Месечната динамика показва, че спрямо ноември миналата година, броят на новорегистрираните е намалял със 74 лица. От тях почти една трета са младежи до 29 г., жените са 46,6%, без квалификация са над 35%", обясни Нечев.

Той поясни, че от новорегистрираните двама са били в резултат на масови съкращения, 3 лица - след финализиране на програми и мерки за заетост, 365- след приключване на работа и пет човека след изтичане на срока на наложена санкция. От новите безработни са освободени работници или служители от аграрния сектор, от индустриалния отрасъл, от сектор "Услуги" и от частния сектор.

Коментари

Задължително поле