Руски туроператори: Ще има битка за местата в българските курорти

Тази година руските туристи ще се борят с европейците за места в курортите в Кипър, Гърция и България. Това заяви вицепрезидентът на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Дмитрий Горин пред ТАСС.

„Тази година европейският туристически пазар се преориентира. Жителите на Стария континент вече предпочитат евтини почивки като тези в Гърция, Кипър и България. Потокът от руски туристи към тези направления също ще се увеличи заради ситуацията в Египет и Турция. Така че конкуренцията между руснаците и европейците за отдих на гръцките курорти ще бъде жестока“, посочи Горин.
Според него почивките на руснаците в чужбина засега запазват стойността си отпреди година въпреки колебанията в курса на рублата. „Засега стойността остава същата като през 2015 година. При ранно записване клиентите получават и 20-процентна отстъпка“, заяви той.

Междувременно белгийският вестник "Le Soir" съобщи, че три белгийски туроператора са решили да отменят полетите си до тунизийските курорти Джерба и Енфида и до египетските Шарм ел Шейх и Марса Алам до октомври 2016 година.
Като компенсация туристическите агенции ще увеличат полетите до България с 60%, до Испания с 10%, до Италия с 15% и до Португалия с 30%.
Причината за решението е силният спад на резервациите за курортите в Тунис и Египет. „Джетеър“, ВИП Селекшън и „Сънджетс“ са регистрирали 85-процентен спад на почивките в двете страни.
За да компенсират загубите, туроператорите предвиждат увеличаване на полетите до България, Португалия, Испания и Италия.
Туристическата компания „Томас Кук“ не предвижда подобна мярка.

Коментари

Задължително поле