Турист остана без пари след баня в село Баня

Избраха Филип Димитров за зам.-председател на Венецианската комисия

Турция облага туристите с нов хотелски данък

Президентът Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата Държавният глава се срещна с клуба на посланиците, говорещи български език

Лавров на среща при Доналд Тръмп във Вашингтон

Световно известен нефролог консултира безплатно в Бургас

Песните на Pavell & Venci Venc’ се слушат в 78 държави

Невръстен грабител задигна торба с 820 лв. от жена

Работник загина, затиснат от цистерна в Любимец

Пожар лумна от хладилник

Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Вижте какво откриха полицаи при акцията срещу наркогрупата в Елин Пелин (СНИМКИ)

Евробарометър: Само един от четрима българи вярва, че корупцията ще бъде наказана (ГРАФИКИ)

Серена Уилямс – гъвкава като гимнастичка (СНИМКА)

800 живи елхички дарява ЮЗДП за благотворителната кампания на Министерство на земеделието

Главният прокурор иска възобновяване на дело с пострадало 15-годишно момиче в Пловдив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в сряда искане в Апелативен съд–Пловдив за възобновяване на наказателното производство по делото, по което Окръжният съд освободи от наказателна отговорност гръцкия студент Христос Боскос и Васил Калев за причиняване на средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева.

Ученичката от ЕГ „Иван Вазов“ пострада след автомобилна катастрофа на 19 май 2014 г., докато чакаше автобус на спирка на градския транспорт. Искането си за възобновяване на делото главният прокурор е мотивирал с допуснати от съда съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от НК.

Освен това не са възстановени от подсъдимите причинените имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност. На първа инстанция в Районния съд двамата подсъдими бяха признати за виновни. На Христос Боскос бе наложено наказание 2 години лишаване от свобода условно с 4-годишен изпитателен срок и лишаване от правоуправление на МПС за срок от 3 години. Васил Калев получи условна присъда от 1 година лишаване от свобода за срок с изпитателен срок от 3 години и 2 години без шофьорска книжка. Освен това двамата трябваше да заплатят на пострадалото момиче 12 596,11 лв. обезщетение за причинените вреди.

След жалба на осъдените и с решение от 8 октомври 2015 г. Окръжният съд в Пловдив измени присъдата и на основание чл.78 А от НК освободи двамата от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание глоба от 5000 лв. на Боскос и 2500 лв. на Калев. С решението си Окръжен съд – Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата с мотива, че невъзстановяването на имуществените разходи, направени за лечение, не може да бъде условие за отказа да се приложи чл. 78А от НК, тъй като тези вреди са последица, пряко и непосредствено съпътстваща престъплението, но са вън от неговия състав и квалификация.

Окръжният съд е приел също, че неприлагайки чл.78А от НК, Районният съд е нарушил правото на защита на подсъдимите. Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен. Сега предстои произнасяне на Апелативен съд–Пловдив.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.