Главният прокурор иска възобновяване на дело с пострадало 15-годишно момиче в Пловдив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в сряда искане в Апелативен съд–Пловдив за възобновяване на наказателното производство по делото, по което Окръжният съд освободи от наказателна отговорност гръцкия студент Христос Боскос и Васил Калев за причиняване на средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева.

Ученичката от ЕГ "Иван Вазов" пострада след автомобилна катастрофа на 19 май 2014 г., докато чакаше автобус на спирка на градския транспорт. Искането си за възобновяване на делото главният прокурор е мотивирал с допуснати от съда съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от НК.

Освен това не са възстановени от подсъдимите причинените имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност. На първа инстанция в Районния съд двамата подсъдими бяха признати за виновни. На Христос Боскос бе наложено наказание 2 години лишаване от свобода условно с 4-годишен изпитателен срок и лишаване от правоуправление на МПС за срок от 3 години. Васил Калев получи условна присъда от 1 година лишаване от свобода за срок с изпитателен срок от 3 години и 2 години без шофьорска книжка. Освен това двамата трябваше да заплатят на пострадалото момиче 12 596,11 лв. обезщетение за причинените вреди.

След жалба на осъдените и с решение от 8 октомври 2015 г. Окръжният съд в Пловдив измени присъдата и на основание чл.78 А от НК освободи двамата от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание глоба от 5000 лв. на Боскос и 2500 лв. на Калев. С решението си Окръжен съд – Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата с мотива, че невъзстановяването на имуществените разходи, направени за лечение, не може да бъде условие за отказа да се приложи чл. 78А от НК, тъй като тези вреди са последица, пряко и непосредствено съпътстваща престъплението, но са вън от неговия състав и квалификация.

Окръжният съд е приел също, че неприлагайки чл.78А от НК, Районният съд е нарушил правото на защита на подсъдимите. Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен. Сега предстои произнасяне на Апелативен съд–Пловдив.

Коментари

Задължително поле