Опасно ниски температури и утре, обявиха жълт код за студ и мъгла в 16 области

Жълт код за ниски температури е обявен в 16 области на страната за утре.  Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), предаде "Фокус".

Кодът е в сила за областите Перник, София, София-област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

В тези области ще бъде студено с минимални температури между минус 15°и минус 10°, като очакваните максимални температури също ще бъдат отрицателни. Код и за мъгливо време е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Шумен и Силистра.

В столицата минус 2

Атмосферното налягане ще е близко до средното за месеца и през деня ще се повиши.
През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и тихо. Утре ще преобладава слънчево време. На места в Северна и котловинните полета в Западна България ще има ниска слоеста облачност или мъгла.

Около обяд с появата на слаб до умерен вятър от запад-северозапад видимостта ще се подобри. Привечер от североизток ще започне увеличение на облачността. Максималните температури в Северна България ще са между минус 6° - минус 1°, а в Южна предимно между 0° и 5°, за София – минус 2°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. По северното крайбрежие до обяд ще има ниска облачност, но с появата на слаб северозападен вятър ще намалее. Максималните температури ще са от 3 до 5°. Температурата на морската вода е 4°-6°. Вълнението на морето ще бъде около 1-2 бала.

Над планините по-значителни увеличения на облачността ще има над масивите от Западна България, но почти без валеж. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°, привечер ще започне ново застудяване.

В петък ще духа слаб, по Черноморието до умерен северозападен вятър. Облачността ще е променлива. В североизточните райони е възможно да превали слаб сняг. Сутрешните температури ще са между минус 13° и минус 8°, а дневните в по-голямата част от страната между минус 6° и минус 1°, но на места в Горнотракийската низина, където няма снежна покривка, 1-2 градуса над нулата.

През почивните дни ще бъде почти без валежи. Студено време. На много места в Северна и високите котловинни полета на Западна България отново минималните температури ще са ниски, около минус 15°, в отделни райони до минус 20°. Дневните също ще остават отрицателни, особено покрай река Дунав, където ще има ниска облачност или мъгла, в останалите райони ще има и слънчеви часове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето