Почина италианският режисьор Еторе Скола

Италианският режисьор и сценарист Еторе Скола почина в болница в Рим на 84-годишна възраст.

Известен като маестрото на италианското кино, чрез творбите си той представи на света нравите и обичаите на Италия.

Еторе Скола е роден през 1931г., в малкото селище Тревико в южната област Кампания, от където се премества с родителите си в Рим. От малък рисува , което го отвежда към хумористичното издание „Марк Аурелио”. Там се среща с Федерико Фелини и с други творчески личности допринесли за развитието на италианската култура, а по-късно сътрудничи на общественото радио и телевизия.

В киното дебютира като сценарист на филма придобил световна популярност „Един американец в Рим” с Алберто Сорди, a като режисьор с „Ако позволите, ще говорим за жени”. За шедьоври се приемат филмите му „Обичахме се толкова много”. „Един особен ден”, а за който има номинация за Оскар както за „Семейството”, „Нови чудовища” и „Танцът”.

Работи с удоволствие с актьорите Марчело Мастрояни, Вотирио Гасман, София Лорен и др. Последната му творба е от 2013-та година посветена на Федерико Фелини. Някак символично, Еторе Скола се раздели със света чрез документалния филм за него „Смеейки се и шегувайки се” дело на дъщерите му и с пожеланието, че всеки трябва да обича родината си независимо от всичко, иначе няма развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура