За потоп през пролетта предупреди Корнелия Нинова от БСП

Сериозни наводнения застрашават България през пролетта, когато снегът ще започне да се топи - за това предупреди в ефира на бТВ депутатката от БСП Корнелия Нинова, позовавайки се на доклад на прокуратурата, който е готов от края на ноември и е изпратен до Министерството на околната среда и водите.

„Леглата на реките и язовирните стени не са изчистени, битови отпадъци се изхвърлят там. Много кметове се свързаха с нас (с БСП – б.а.), защото цялата отговорност е прехвърлена към общините. В същото време бюджетът им бе намален много. Кметовете ни казват: „През пролетта ще се наводним, нямаме пари да почистим коритата“, каза Нинова. И допълни:

„Трябва да бъдем обективни – проблемът със състоянието на язовирите не е от вчера. Всеки, който е допуснал да се стигне до тук, е отговорен. Трябва да има зверски контрол над собствениците на частните водоеми. Издавихме си и народа, и природата“.

В разговора по телефона се включи и министърката на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя намекна, че народната представителка преувеличава.

„Потоп не се очаква – речните нива спадат, няма прогноза за интензивно снеготопене. Що се отнася констатациите на прокуратурата (за състоянието на частните язовири – б.а.), този проблем е от миналата година. Оттогава беше направено много – всички институции следят за състоянието на язовирите“, каза Ивелина Василева.

Корнелия Нинова репликира, че има 78 язовира в лошо състояние, а министърката каза, че това са потенциално опасните, които са под постоянно наблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини