"Газпром" се отказа да доставя газ за "Южен поток"

„Газпром“ реши да не доставя газ за газопровода „Южен поток“, съобщи ТАСС. Съвета на директорите e разрешил на дъщерното си дружество „Газпром експорт“ да не осигурява синьо гориво за проваления проект и да прекрати договора за доставки.

Все още не е ясно каква ще бъде съдбата на компанията за строителство на морския участък на тръбата „Южен поток Транспорт“. В нея единствен акционер вече е „Газпром“. Според ТАСС поръчаните тръби за морския участък на „Южен поток“ ще бъдат пренасочени към „Турски поток“.

Задълженията на България към „Южен поток“ обаче остават за момента. Според Търговския регистър държавната БЕХ е акционер с „Газпром“ в друга компания за изграждане на тръбата - „Южен поток България“, която трябваше да строи газопровода през страната ни. БЕХ дори тегли заем от „Газпром“ за инвестиция в компанията.

Междувременно Брюксел одобри финансиране от 179,3 млн. евро за изграждането на газопровод, който да свързва системите на България, Румъния, Унгария и Австрия. Парите ще получи румънската „Трансгаз“. Без компресорни станции обаче посоката на движение на синьото гориво може да бъде само от изток на запад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес