Хиляди играят уникално хоро за Бабинден в Разлог

В Разлог Бабинден по стара традиция се отбелязва от местните хора с уникално бабино хоро. И тази година хиляди се хванаха да танцуват на площада в центъра на града и превърнаха ритуала в едно красиво и неповторимо изживяване. Специално за хорото бяха пристигнали чужденци,за да снимат ритуала като атракция.

328 бебета са се родили за изминалата година в Акушеро-гинекологичното отделение в Разлог. 110 от тях са жители на град Разлог, между които и три двойки близнаци.

Първото бебе на Разлог за 2016 г. е Гергана Лазарова Джупанова, родена на 4 януари. Нейни родители са Катерина и Лазар Джупанови. Последното бебе за 2015 г. е Константин Давидов Райгал, който се роди на 30 декември. За родителите му Костадинка Тодорова и испанецът Давид Райгал той е втори син. Двете бебета и техните родители получиха подаръци от кмета инж. Красимир Герчев, на тържество в Многофункционалната зала на НЧ „15.09.1903-1909“. Кметът на Разлог поздрави родителите на всички новородени през годината за щастието, с което са се сдобили и пожела на тях и семействата им да бъдат здрави, щастливи и сплотени. След тържеството баби с новородени, родители, роднини, екипа на Родилно отделение-Разлог, ръководството на общината се хванаха на дългоочакваното Бабино хоро.

Бабите, облечени в красиви разложки носии, носят внучетата на гърба си, в така наречената цедилка. По стара традиция, децата, родени през изминалата година, са окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, за здраве и дълголетие на малките.

Коментари

Задължително поле