Пращат нова оранжерия с цветя на Международната космическа станция

Новата оранжерия за отглеждане на цветя на Международната космическа станция ще бъде отправена в Космоса в края на 2016 година и началото на 2017 г., съобщи ТАСС, цитирайки източници от Роскосмос.

„Институтът по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките завършва работа по създаването на новото поколение на оранжерийното устройство "Лада-2" за продължаване на изследванията на висшите растения на борда на руския отсек на МКС. Научната апаратура се подготвя за изпитания, след което ще бъде обсъден въпросът за включването на експеримента "Растения" в научната програма на руските космонавти", се казва в съобщението на Роскосмос.

Експерименти с висши растения се провеждаха на борда на всички руски орбитални станции. Още през 1979 година в станция "Салют" се появиха първите "космически" цветя. За 30 денонощия пораснаха луковиците на лалета, достигайки височина 50 сантиметра.

Най-интензивни изследвания на висшите растения бяха проведени на орбиталния комплекс "Мир", където бе оборудвана първата в света автоматическа оранжерия "Свет". От 1990 до 2000 година руските космонавти проведоха шест експеримента по отглеждането на марули и други салатни култури.

От 2002 до 2011 година руските космонавти проведоха 17 експеримента с оранжерията "Лада". Те отгледаха в орбита грах, пшеница, ечемик и салатни култури. Един от най-впечатляващите резултати беше получаването на четири последователни поколения грах.

Коментари

Задължително поле