Бургаският свободен университет ще чества 25 години от създаването си

Бургаският свободен университет /БСУ/ се подготвя за честване на 25 годишен юбилей. Той е сред първите частни вуз- ове в страната и от датата на създаването му- 18.09.1991- ва година, в него са учили и завършили над 23 000 студенти в четирите факултета: юридически, икономически, технически и хуманитарен. През цялата година ще бъдат организирани семинари, конференции и кръгли маси, като основните тържества в чест на юбилея ще бъдат през месец септември, когато ще се проведе и тематична научна конференция.

"БСУ в момента осъществява обучение в 19 бакалавърски, 29 магистърски и 5 докторски програми - по информатика, организация и управление на социалните дейности, наказателно право, гражданско процесуално право и икономика. Увеличава се географският периметър на кандидатите – от Бургас до Видин. В последните години има и студенти от големи университетски градове – София, Пловдив, Стара Загора. Над 90 % кандидатстват единствено и само в БСУ – това са студенти с висока мотивация, а над 1/3 от кандидатите са над 25 години, което говори за осъзната необходимост от образование и по-висока квалификация", каза пред Труд ректорът на БСУ професор Галя Христозова.

По думите и, в университета е създадена обширна международна среда – има много чуждестранни студенти от Русия, Казахстан, Турция, Украйна, Нигерия, Словакия, Южна Африка, Перу, Германия. В момента има Еразъм студенти от Португалия, които се обучават един семестър, както и тези от Тайланд, Индонезия, Малдивите, които ще прекарат от няколко месеца до 1 година по програмата „Еразмус Мундус“. От миналата година университетът има образователен франчайзинг в чужбина – в Кипър, като БСУ е един от петте български висши училища, които го осъществяват. Има и нови споразумения за обмен на студенти и преподаватели с университети в Русия и Малайзия.

Коментари

Задължително поле