Влак е ударил лек автомобил на прелез в междугарието Крумово – Асеновград Има пострадали

Какво ставаш, когато не те бива в нищо?

Шарън Стоун в нова секс офанзива Актрисата пресъздаде и прочутата сцена от „Първичен инстинкт”

Павлин и екипажът му постигнаха нов рекорд на ветрила

Александър Андреев, ЦИК: Няма информация за тежки нарушения на изборите в София

Забраняват риболова в част от язовирите

Тръмп отлага налагането на мита на автомобилите от Европа

Ево Моралес получи политическо убежище в Мексико

Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Лидер на „Ислямски джихад“ е убит при израелски прицелен удар в Газа

Днес е първото заседание на Столичния общински съвет след местните избори

Заловиха камион, натоварен с 82-ма мигранти в Турция

Парламентът ще разгледа бюджетите на ДОО и НЗОК за 2020 г.

Съдът иска пари от жалбоподателите, пожелали повторно броене на бюлетините в Сливен

На 12 ноември 2019 да почерпят

Петкова: Енергийната система ще издържи на студа

Българската електроенергийна система е стабилна и гражданите нямат основания за притеснения, че тя няма да издържи при падане на температурите и повишаване на потребление на електроенергията, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по бТВ.

По думите й към настоящия момент няма населени места без електрозахранване. При създалата се кризисна ситуация и трите електроразпределителни дружества, и електроенергийния системен оператор реагираха много адекватно и за по-малко от 72 часа беше възстановено електрическото захранване във всички населени места в страната, където имаше проблеми, уточни Петкова..

На въпрос старата електропреносна система ли е причина за авариите, министърът отговори, че причината е комплексна – на първо място са тежките метеорологичните условия, получи се обледяване на електропроводите, което доведе до скъсване на места и прекъсване на захранването.

Петкова определи изказването на депутата от БСП Корнелия Нинова, че 90% от язовирите в страната са опасни, като спекулация със страха на хората. Всички институции, които имат отношение по въпроса, работят в добра координация, предприети са необходимите мерки.

Запитана каква е съдбата на проекта „Южен поток“ и последните съобщения, че е спрян, Петкова уточни, че последното съобщение по въпроса е от компанията, която е свързана с изграждането на морската част на проекта. България няма участие в тази компания, това е решение на акционерите, каза тя.

Министърът определи интерконекторната връзка с Гърция като много важен проект, който ще ни даде възможност реална диверсификация на източника доставки на природен газ. На 10 декември подписахме окончателното инвестиционно решение за изграждането на тази връзка. През октомври трябва да започне строителството, а през втората половина на 2018 г. интерконекторът трябва да е въведен в търговска експлоатация.

За дефицита в НЕК Петкова подчерта, че трябва да се прави разлика между стария дефицит, натрупан, който е 3,7 млрд. лв., и текущия. По първоначални счетоводни данни през 2015 г. сме успели да намалим загубата на НЕК от 586 млн. лв. За 2014 г. до 218 млн. за 2015 г. Това се дължи на реформите, промени в законодателството, на свиването на разходите в системата.

За пръв път от много години насам НЕК ще реализира положителен финансов резултат от своята регулаторна дейност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.