Председателят на ВКС плаши колегите си с дисциплинарки, ако не решат правилно делото Полфрийман Лозан Панов си позволи да притиска върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова "максимално да съкратят срока си за произнасяне" за свободата на австралиеца

Привлякоха като обвиняема жената, задържана за убийството в Костенец

Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Преподаватели разплитат ректорския казус в академията в Свищов

Преподаватели загрижени за съдбата на Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов, са на път да разрешат заплетения ректорски казус. Скандалите с избор на лигитимно ръководство тресе вече 8 месеца учебното заведение.

На 28 май миналата година бе проведено Общо събрание, което провъзгласи за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова. Заради допуснати нарушения на вота, тя не бе допусната до управленския пост, а министърът на образованието проф.Тодор Танев бе принуден да назначава последователно двама служебни ректори. Заради множеството заведени съдебни дела по казуса кой да управлява академията, организирането на нови избори за ректор се провалиха. Случаят се превърна в безпрецедентен, а просветният министър заплаши, че академията ще остане без субсдидия и ще се превърне във филиал на русенския университет.

За да пресече омагьосания кръг, в четвъртък на събрание в аулата на академията се стекъл академичния състав от над 200 професори, доценти, старши преподаватели, асистенти.

„След съгласуване на процедурата с МОН, се проведе саморазпускане на Общото събрание, което избра за ректор проф.Теодора Димитрова. Това стана чрез лични писмени заявления от хабилитираните преподаватели до председателя на събранието. Така практически се делегитимира органът, провел оспорения с множество съдебни дела избор на проф.Димитрова и като последица се прекрати претенцията и за ректорския пост“, обясниха участвали в процедурата.

На събранието е била подкрепена и подписка на академичния състав на свищовския ВУЗ, която бе събрана по инициатива на синдикатите. С нея се настоява за отзоваване на проф. Теодора Димитрова, за незабавно провеждане на нови избори за органи за управление на висшето училище и призив към проф.Димитрова за прекратяване на всички заведени съдебни дела, които унищожават настоящето и бъдещето на академията.

„С тези две инициативи учебното заведение предложи институционално решение на кризата с ректорското ръководство“, коментират преподаватели.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.