Преподаватели разплитат ректорския казус в академията в Свищов

Преподаватели загрижени за съдбата на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов, са на път да разрешат заплетения ректорски казус. Скандалите с избор на лигитимно ръководство тресе вече 8 месеца учебното заведение.

На 28 май миналата година бе проведено Общо събрание, което провъзгласи за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова. Заради допуснати нарушения на вота, тя не бе допусната до управленския пост, а министърът на образованието проф.Тодор Танев бе принуден да назначава последователно двама служебни ректори. Заради множеството заведени съдебни дела по казуса кой да управлява академията, организирането на нови избори за ректор се провалиха. Случаят се превърна в безпрецедентен, а просветният министър заплаши, че академията ще остане без субсдидия и ще се превърне във филиал на русенския университет.

За да пресече омагьосания кръг, в четвъртък на събрание в аулата на академията се стекъл академичния състав от над 200 професори, доценти, старши преподаватели, асистенти.

"След съгласуване на процедурата с МОН, се проведе саморазпускане на Общото събрание, което избра за ректор проф.Теодора Димитрова. Това стана чрез лични писмени заявления от хабилитираните преподаватели до председателя на събранието. Така практически се делегитимира органът, провел оспорения с множество съдебни дела избор на проф.Димитрова и като последица се прекрати претенцията и за ректорския пост", обясниха участвали в процедурата.

На събранието е била подкрепена и подписка на академичния състав на свищовския ВУЗ, която бе събрана по инициатива на синдикатите. С нея се настоява за отзоваване на проф. Теодора Димитрова, за незабавно провеждане на нови избори за органи за управление на висшето училище и призив към проф.Димитрова за прекратяване на всички заведени съдебни дела, които унищожават настоящето и бъдещето на академията.

"С тези две инициативи учебното заведение предложи институционално решение на кризата с ректорското ръководство", коментират преподаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони