Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Изтеглят от австралийския пазар автомобили на „Фолксваген“ заради опасен дефект

Кристина Шишкова кани на „Среща с пейзаж”

Осъдиха шеф на фирма за трафик на хора и дългове към НАП

Четирима арестувани за разпространение на наркотици в Хасково

Възрастно семейство пострада при катастрофа

Кейт облече пакистанска курта, напомняща тази на принцеса Даяна

Д-р Борислав Цеков: Лозан Панов се превръща в заплаха за правовата държава

37 млади учители назначени тази година в общинските образователни институции в Търново

Петър Волгин: Словото на Лозан Панов за Полфрийман е като писано от представител на БХК

Президентът призова правителството да постави в Съвета на ЕС въпроса за приемане на план за действие при миграционен натиск

Над 400 000 лева спечелиха участниците в игрите на СПОРТ ТОТО в неделя

В болница „Софиямед“ отстраниха рядък вид тумор от сънната артерия на 31г. жена и спасиха живота й

Рядко срещан тумор на сънната артерия са отстранили съдовите хирурзи на УМБАЛ „Софиямед“ и така са спасили живота на 31-годишна жена. Тя е потърсила лекарска помощ заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане.

„Извършихме преглед и еходоплер, които потвърдиха наличието на туморна формация. Направихме и скенер, който показа, че тумора, се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложи оперирането на пациентката“, казва д-р Димитър Марков,д.м. завеждащ отделение по съдова хирургия в болница „Софиямед“.

По време на операцията се оказва, че формацията е ангажирала освен двете разклонения и общия ствол на сънната артерия, което налага специалистите да премахнат част от нея, заедно с тумора и я заменят със скроена на място съдова протеза. Операцията продължава над 3 часа, а туморът е изпратен за изследване още преди нейният край. Резултатите показват, че става въпрос за параганглиом-условно доброкачествен тумор, който се среща изключително рядко.

За патологията на сънните артерии съдовият хирург коментира, че за съжаление през последните години се среща все по-често особено при млади хора. За щастие медицинската диагностика е изключително напреднала, което позволява подобни случаи,като на 31-годишната му пациентка, да бъдат хванати в ранен етап. Специалистът обръща внимание, че ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт, както и други животозастрашаващи състояния.

„Именно затова симптомите не трябва да се неглижират, а да се потърси специалист навреме. В много от случаите мозъчно-съдовата болест протича и безсимптомно, а стесненията на сънните артерии често се откриват случайно при изследвания по повод други заболявания“, уточнява д-р Марков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.