ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Нов съвет, съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС, ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Даниела Везиева: „Да не преекспонираме свалянето на ДДС в Румъния“

„Намаляването на ДДС в Румъния не е точно така в интерес на истината, нека да не го преекспонираме“, заяви в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя напомни появилите се „много негативни анализи напоследък“ оттатък Дунава за диференцирания налог на определени стоки и услуги.

Зам.-министър Везиева обясни, че в България ДДС-ставката много трудно може да се смъква като общ пакет. Тя не е толкова висока и данъците в страната са много занижени спрямо в други европейски държави.

„Друг е въпросът дали бихме могли да намерим механизма, чрез който да подпомагаме бизнеса извън данъчната система“, подчерта Везиева. Тя припомни две стъпки на правителството да подкрепя конкретен бизнес през националните политики на различните министерства. Идеята е да не се разпиляват пари за иновации.

„Няма да прогнозирам икономическия растеж, при всички положения ще е повече от миналата година, ще гоним 4,5%“, заяви зам.министър Везиева. Вече е разработен пълен анализ за приоритетните инвестиции в области със сериозен потенциал като ИТ-сектора, машиностроене, химическа индустрия и туризъм. По оперативни програми ще се подпомагат предимно малки и средни предприятия. Техни проекти ще се финансират и от Националния иновационен фонд.

Даниела Везиева участва в работна среща „Подобряване на връзката между образование и бизнес чрез дуално обучение и обучение в предприемачеството“ с директори на училища и представители на фирми в крайдунавския град. „Двете страни трябва да се съберат на едно място и да споделят тежестта“, обобщи зам.министърът. Машиностроителните фирми се нуждаят много от стругари, фрезисти и мехатроници, а текстилната промишленост – от специалисти.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.