Вежди Рашидов: За пръв път от години музеите получават значително по-голямо финансиране

За първи път от години бюджетните средства за държавните музеи, галерии и за Националната библиотека са увеличени значително. За 2016 година парите за тези структури са с около 40 на сто повече в сравнение с 2015 година. Това заяви днес министърът на културата Вежди Рашидов на специална среща с директорите на държавните музеи, на Националната галерия и на Националната библиотека, цитиран от пресцентъра на министерството.

На срещата присъстваха и представители на синдикатите – Иван Иванов от КНСБ и Кирил Бинев от КТ „Подкрепа”. Министър Рашидов благодари на синдикатите за подкрепата, която оказаха на Министерството на културата в процеса на защита на държавния бюджет за 2016 г. Правителството и парламентът се отнесоха с голямо разбиране към необходимостта средствата за музеите да бъдат увеличени, отбеляза още министърът на културата.

Вежди Рашидов призова музейните директори да бъдат истински мениджъри и да разпределят бюджетните си средства така, че да имат пари за дейности, за издръжка, за увеличение на заплатите на служителите, както и резерви за непредвидени разходи. Делегираните бюджети са в ръцете на директорите, от тях зависи правилното им изразходване, категоричен е министър Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини