Казахстан решава за трио Стоичков - Мъри - Херо

Казахстан коментира ударно идеята Христо Стоичков да оглави националния отбор с помощници Станимир Стоилов („Астана“) и Димитър Димитров („Иртиш“).

Мъри и Херо вече подкрепиха с нетипичен за българската душевност плам кандидатурата на Камата - подобна футболна сплотеност е характерна повече за сръбските нрави например. Двамата се съгласиха да бъдат асистенти на Стоичков.

Изборът ще бъде направен от Казахстанската футболна федерация следващата седмица. Възможно е - макар още да липсва конкретна информация - вече да текат консултации на футболни чиновници с клубовете на Стоилов и Димитров дали ще приемат двоен ангажимент на треньорите.

Ако Казахстан избере Камата, ще се сдобие наведнъж с трима бивши селекционери на България. А ролята на помощници няма да ощети интересите на клубовете на Мъри и Херо. Иначе „Астана“ и „Иртиш“ не пускат двамата за селекционери.

Казахстанският сайт „Спортс“ коментира: „Всяко гласуване, включително на сайта на федерацията, показва предпочитание към избор на чуждестранен специалист. Видимо по тази причина в медиите такива кандидати се натрупаха много. Прозвучаха имената на Христо Стоичков (България), Лотар Матеус (Германия), Владимир Вайс (Словакия), Мортен Олсен (Дания), Ерве Ренан (Франция), Юрий Сьомин (Русия) и Жозе Коусейро (Португалия). Ако зададем на който и да било запалянко въпроса „Кой трябва да оглави националния отбор?“, първи, разбира се, ще бъде Стоилов. На този треньор няма да разрешат да съвместява постовете в клуба и националния отбор. Трио Стоичков – Стоилов – Димитров, обаче ще изглежда твърде съблазнително.“

Медията подчертава, че при българските специалисти няма да има езикова бариера както при Олсен и Ренан, да речем. „Спортс“ изтъква и предимството на опита в местния футбол на Мъри и Херо, какъвто липсва на повечето други кандидатури.

По медийна информация от Казахстан българското трио е сред фаворитите, докато шансът на Вайс и Коусейро е нищожен.

Турци пращат „Астана“ в Лига Европа

„Астана“ може да замени „Галатасарай“ в 1/16-финалите на Лига Европа, твърди турският в. „Фотомач“. Истанбулският колос е заплашен с изваждане от евротурнирите за нарушаване на финансовия феърплей.

По правилата на УЕФА обаче елиминиран клуб не може да бъде върнат. Възможно е позоваване на принципа „следващия в класирането“, защото „Астана“ завърши 4-ти в групата в Шампионската лига, а „сараите“ - трети.“ Това обаче е малко вероятно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят