Свалят прага за участие на бизнеса в тристранката

За да бъдат национално представителни, в работодателските организации трябва да членуват най-малко 1500 фирми с не по-малко от 50 000 работници или да обединяват и по-малко предприятия, но с поне 100 000 наети на трудов договор. Ако изпълняват едно от двете условия, бизнес сдруженията ще могат да преговарят с правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Критериите бяха одобрени от парламента с приемането на първо четене на поправки в Кодекса на труда вчера. За синдикатите летвата се занижава от 75 000 на 50 000 членове.

При дебатите се разбра, че е възможно изискванията за бизнеса също да се облекчат. „Новите критерии целят запазване на статуквото и ограничават микро- и малките предприятия да имат глас в НСТС. Между първо и второ четене ще предложим числеността на персонала да е 30 000, а не 50 000“, каза Георги Гьоков от БСП. Предложението му беше подкрепено от Димитър Танев от Реформаторския блок.

„Ако има съгласие, ще предложим бройката да бъда намалена на 30 000 работници“, каза Хасан Адемов (ДПС). „Критериите не трябва да оставят съмнения в липса на прозрачност и легитимност. Нека да помислим, за да не създадем усещането, че изолираме една или друга работодателска организация“, добави той. Димитър Байрактаров от Патриотичният фронт също каза, че ще внесе поправки, с които да даде възможност за представителност на дребния и средния бизнес.

Стефан Кенов от Българския демократичен център възрази срещу по-леките условия. „30 000 работници са малко над 1% от всички заети. Може ли при това положение да твърдим, че организациите са национално представителни?“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес