Свидетелят Мариян Иванов, оказвал първа помощ: Нямаше следи от побой по Тодор. Майката на Тодор: Извадиха лъжесвидетел (обзор)

“Не съм ги видял, когато са се били. Към момента, в който пристигнах, видях Десислав със затворено, посинено око, след минута-две вече имаше оток, а Иван беше с разбита уста. Тодор стоеше в средата стоеше, беше му доста забавно, аз, когато се обадих на 112, той започна да вика: “Айде, да идва тази полиция по-бързо”. Това разказа вчера Мариян Иванов - планинският спасител, оказвал първа помощ на 18-годишния Тодор. Преди 11 дни младежът издъхна след сбиване с братята Десислав и Иван Дамянови, наричани Поничките, на улица в центъра на Враца. И досега съдебните лекари не са огласили причината за смъртта на Тодор. Поничките бяха обвинени за умишлено убийство, но Врачанският окръжен съд ги пусна под домашен арест. Във вторник - 26 януари, мерките им ще се гледат и от Софийския апелативен съд.

“На улицата спря такси, слезе приятел на Тодор, който прибра бокса и тръгна към таксито. Отидох след него да се разправям да остави бокса на тротоара при тримата. Тогава момчето се свлече. Помислих, че е епилептик, но майка му каза, че имал сърдечни проблеми. Аз го поставих да легне. Не се улавяше пулс както на врата, така и на ръцете. Огледах гърдите за някакви травми, преди да правя сърдечен масаж. Той нямаше нито зачервявания, нито някакви белези по тялото, камо ли подутини или синини. Коремът му беше мек, нямаше остър хирургичен корем, което е симптом за вътрешен кръвоизлив. За мен сиптомите показваха, че е получил инфаркт”, разказа още Мариян, който твърди, че за 15 години като планински спасител е имал към 600 случая, в които е оказвал първа помощ. Според него линейката е дошла за 6-8 минути и Тодор е дишал, когато е бил натоварен в нея.

Майката на Тодор: Извадиха лъжесвидетел

Сблъсъците на мнения в социалните мрежи покрай случая със смъртта на Тодор от вчера излязоха и по улиците на Враца. Близки и съученици на младежа, които всяка вечер организират протестни шествия от Съдебната палата до лобното място на момчето, може да се сблъскат с участници в контрапротест в защита на Поничките. Това съобщиха вчера от полицията, която е в готовност да предотврати провокации между двата враждуващи лагера.

Поддръжниците на братя Дамянови твърдят, че двамата са удряни с метален бокс и се защитавали, а по-късно са били несправедливо обвинени в умишлено убийство. Всички, които са на страната на Поничките, бяха призовани да се съберат след 18 ч в петък на площада пред паметника на Христо Ботев. Мястото е близо до Съдебната палата, но ченгетата заявиха, че ще отделят с кордон двете групи.

Общественото правосъдие по казуса “Тодор” бе разделено и от противоположните твърдения на свидетелите. Според изявлението на планинския спасител Мариян Иванов вчера майката пристигнала и се скарала на Тодор, задето й е създавал проблеми. “Благодарна съм, че се опита да му помогне, но той лъже - никога не съм се карала на моето дете. Не съм казвала, че има сърдечни проблеми, защото не е имал такива. Ходили сме на лекар в София заради аритмия и този доктор ще го издирим, за да потвърди”, заяви майката на Тодор.

Вчера се появи и очевидецът Цветелин Милов, служител на “Общински паркинги и гаражи”, който е бил на улицата още от първия миг на сблъсъка между Тодор и братята.

“Момчето ги удари към 4-5 пъти двамата, а те повече го биха. И в главата го удряха с пестници (юмруци – диал.), ритаха го. В задното стъкло на колата му удариха главата. По-слабият брат с крак ритна лявото странично огледало и го счупи”, категоричен бе Милов. В началото той смятал, че момчето, което излязло от колата си, е софиянец, защото номерът бил с буквите СО - София-област. Според свидетеля жестокостта на Поничките била предизвикана от ударите с бокса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право