Тютюнджии от Пиринско плашат с протести

Повече от половината тютюнопроизводители от Пиринско нямат сключени договори и слух,че тези количества няма да бъдат изкупени хвърли в паника хората. Ако това стане над 300 тона тютюн може да остане неизкупен, което ни обрича на глад, няма да търпим, ще има протести, заканиха се тютюнджиите.

„Положението е повече от тревожно и засяга хиляди тютюнопроизводители в общините Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев. Представители на фирмите ни казаха,че няма да вземат и едно листо, за което нямат сключен договор,коментира Иван Сабахлъков от град Хаджидимово, председател на Сдружение „Басма”.

Той се оплака, че от години липсва диалог между производителите и търговците. А държавата нехае за проблемите в бранша. Вече не ниската цена на тютюна е големият проблем, а рискът стотици тонове продукция да не се вземе от фирмите. Надеждата на местните тютюнджии е за пореден път „Булгартабак” да се намеси и да плати за недоговорираните количества тютюн. „Миналата година представители на другите фирми сключваха договори на момента, когато вземаха продукцията ни, сега това не се случва. Прибират само договорираните количества, хората са паника. Стягат се за протести и за блокади на пътища”, каза още Сабахлъков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони