Мониторинговият доклад писан по доноси на Христо Иванов

Очаква се докладът на ЕК да послужи като пореден опит за искане на оставките на членовете на ВСС и на главния прокурор от организаторите на масови улични безредици от „Протестна мрежа”

Черновата на доклада на Брюксел изобилства от пасажи със съждения на провалилия се министър на правосъдието

Компроматна кампания на бившия правосъден министър Христо Иванов и приближените му неправителствени организации срещу органите на съдебната власт, правителството и Народното събрание са довели до безпрецедентно компрометиране на Мониторинговия доклад по правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия за България. Това научи “Труд” от високопоставени правителствени източници, които са запознати с черновата на документа. Редовният доклад за България и този за Румъния би трябвало да бъдат обявени на 27 януари.

Чрез съдействието на експерта на Европейската комисия в София Юри Бюрер Тавание, който пряко отговаря за координацията на работата на експертите на ЕК по подготовката на документа, още докато бил министър, Иванов успял да изпълни с доноси срещу България черновата на Доклада за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Бившият правосъден министър много настоявал в документа изрично да не се споменава, че е налице „политическа воля” за продължаване на съдебната реформа, стартирала с приемането на промените в конституцията. Тъкмо обратното - олигархичните кръгове, които диктуват поведението на Иванов и на политическия му ментор Радан Кънев, настоявали да се посочи, че четвъртата поправка на Основния закон в частта за съдебната власт „не гарантира независимостта на съда” и „няма да доведе до реални резултати в борбата с корупцията и постигане на върховенството на закона”.

Докладът - част от сценария за дестабилизация на страната

Черновата на доклада на Брюксел изобилства от пасажи със съждения на провалилия се министър на правосъдието. Освен атаки срещу парламентарното мнозинство и правителството, което е и официален адресат на документа, очаквано основните мишени на компроматите са Висшият съдебен съвет и прокуратурата. Еврочиновниците били манипулирани до степен, че да се твърди, че държавното обвинение не е способно да проведе обективно и независимо разследване на твърденията, които съдържат незаконните записи на Ченалова, а ВСС вземал фиктивни решения, които се диктували отвън.

Театралният акт на подаването на оставката на Христо Иванов в началото на декември 2015 г. от трибуната на Народното събрание, както бе посочено в анализите на „Труд”, бе само част от общия сценарий за дестабилизация на държавата, стартирал с разпространението на манипулираните и незаконни записи, които уволнената съдийка Румяна Ченалова е правила при срещите й с бившата шефка на СГС Владимира Янева. Важно е да се припомни, че малко преди да признае провала си като министър на правосъдието, с помощта на сайта на бившата говорителка на Иван Костов - Стоянка Георгиева - Иванов прокара фалшиво становище на ЕК, в което се твърдеше, че Брюксел искал отстраняването на главния прокурор. Наложи се лъжливата информация да бъде опровергавана от заместник-председателя на комисията Франс Тимерманс.

Завист и атака срещу Захариева и Кунева

Последващите действия на новия правосъден министър Екатерина Захариева, която проведе серия от срещи в Брюксел и в Страсбург, насочени към изглаждане на недоразуменията около подадената от Иванов и гравитиращите около него НПО компрометираща българските институции информация, бе последвано от пореден донос на политическата партия на част от магистратската общност у нас, в каквото се е превърнал Съюзът на съдиите в България. На 15 януари, докато Захариева имаше срещи с европейски комисари, от София до ЕК бе пуснат пореден пасквил на ССБ, в който членството на България в ЕС се представя като заплаха за общността. Стилът на съдържанието на “отвореното писмо” категорично разкрива, че в изготвянето му водеща роля има проваленият предшественик на Захариева, който не можел да скрие професионалната си завист от това, че не той, а друг официален представител на България провежда срещи на високо ниво в Брюксел.

Заради усилията на вицепремиера по координация на европейските политики Меглена Кунева, в чието портфолио влиза и сектор „Правосъдие”, чрез дългогодишните й контакти в ЕК и най-вече чрез “тиха дипломация” да успее да осигури наистина обективен доклад за България, Иванов грубо я нападна, като вкара в употреба изкуствено създадения SMS скандал.

В интервю за БНР, осигурено от ведомствения му журналист в държавната медия Силвия Великова, Христо Иванов обвини Меглена Кунева в бездействие по скандала с неадекватното поведение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който видя в изпратен до него есемес от премиера опит за натиск и намеса на изпълнителната власт в съдебната. „Вие да сте забелязали някой да се е сетил изобщо за г-жа Кунева в тази ситуация? Или пък тя да се е сетила, че има нещо общо с нея?”, заявява Христо Иванов по адрес на Кунева, която е начело на Междуведомствения съвет за борба с корупцията.

Планът за безредици

Очаква се докладът на ЕК да послужи като пореден опит за искане на оставките на членовете на ВСС и на главния прокурор от организаторите на масови улични безредици от „Протестна мрежа” и „Правосъдие за всеки”. Освен дежурните и рехави демонстрации пред Съдебната палата съветникът на президента и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски” Кристиан Таков планирал да призове студентите си към бунт и окупация на Алма матер. Провеждането на такава с участието на бъдещи прависти е много малко вероятна. За целта вече са водени разговори с „дежурните” участници в улични безредици и хулигански действия, които само формално се водят студенти.

Докладът - инструмент на олигархията за политически амбиции

Амбициите на поръчителите на задкулисния сценарий за дестабилизация на държавата - енергийните и фармацевтични олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и на банкера беглец Цветан Василев и протежето му Гриша Ганчев - са изцяло съсредоточени върху това - чрез Мониторинговия доклад на ЕК да се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, нова поредица от атаки срещу главния прокурор и искане на неговата оставка и най-вече - атака срещу парламентарното мнозинство и правителството, сваляне на кабинета през март и предизвикване на предсрочни парламентарни избори през май.

Калкулациите на олигархичното задкулисие са довели до извода, че нови избори за НС през пролетта е единствената им възможност да успеят да осигурят евентуален втори мандат на контролирания от тях президент или да направят „силна” кампания на Радан Кънев или на Слави Трифонов за изборите за държавен глава, които ще се проведат в края на октомври 2016 г. Самият Кънев вече призна, че иска избори за парламент през май.

Смяната на членовете на ВСС е приоритетна за политическата партия на част от съдиите и за кукловодите. След овладяването на ключовите съдилища - Върховен касационен съд и Софийски градски съд - планът на олигархичните кукловоди включва и смяна на кадровиците на Темида. За да внесе допълнително напрежение, вечната кандидатка за началнически постове в съдебната система Нели Куцкова за втори път обжалва отказа на ВСС да я избере за шеф на Софийския апелативен съд.

Не е изключено няколко от членовете на ВСС начело с „любимеца” на кръга „Капитал” Калин Калпакчиев да хвърлят театрално оставки. Това те ще направят само ако са сигурни, че мандатът на този ВСС ще бъде предсрочно прекратен.

Един от водещите кукловоди на офанзивата срещу съдебната власт и подсъдим за укриването на близо 63 млн. лв. данъци Огнян Донев, чийто поръчков сайт не спира с атаките срещу главния прокурор, възнамерявал да използва доклада на ЕК в своя защита. Още повече че първото заседание по делото срещу Донев е насрочено за 29 януари, т.е. два дни след като Брюксел ще оповести документа. Междувременно прокуратурата поиска отвод на съдията от СГС Даниела Борисова, която успя да отложи старта на делото с няколко месеца, като го върна за отстраняване на пропуски. Горната съдебна инстанция отмени решението й.

Особено голям интерес за дестабилизацията на съдебната власт и на държавата има и банкерът беглец Цветан Василев, който се надява, че така ще успее да реши проблемите си с българското правосъдие и искането за екстрадиране му от Сърбия у нас. Шефът на фалиралата пирамида КТБ успял да включи в сценария си и „гнилата ябълка” Румяна Ченалова, която е започнала работа в офиса на тъста на Василев - Георги Георгиев. С това на практика се потвърждава и пряката връзка на Цветан Василев с изпълнителите на т.нар. съдебна реформа Христо Иванов и Радан Кънев, които превърнаха Ченалова в знаме на атаките си срещу Сотир Цацаров и Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи