100 000 лв. за фирма на адвоката, при когото Лозан Панов ходи на крака

Без обществена поръчка „Сиела Норма“ АД получава пари за учебник, като предварително си е уредила авторските права

Адвокатът и издател Иван Тодоров, в чийто офис на крака ходи лично съдия №1 на републиката Лозан Панов, е получил 100 000 лева по европейска програма, за която не е проведен конкурс. Всичко е стартирало в мандата на бившия правосъден министър Христо Иванов, установи справка на в. “Труд” в регистъра на обществените поръчки. Става въпрос за издаването на учебник, който е финансиран по т.нар. Норвежки финансов механизъм.

На 4 декември 2014 г., месец след като Христо Иванов от служебен става правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов, Министерството на правосъдието открива процедура за договаряне “без обявление” за издаване на български език и разпространение на учебник по права на човека, издание на Oxford UniversityPress.

Няколко месеца по-рано се случват поредица от взаимно свързани събития, които показват, че адвокатът, с когото Лозан Панов си разменя поздравителни съобщения около Коледа, очевидно е ползвал вътрешна информация от правосъдното министерство за предстоящите обществени поръчки още преди документацията за тях да е била подготвена.

Докато в периода август-декември във ведомството, което по това време се управлява именно от Иванов като служебен правосъден министър, планират бъдещото издаване на учебника за права на човека, от издателство “Сиела Норма” АД, което се ръководи от Веселин Тодоров - брат на адвокат Иван Тодоров, решават да поискат от издателството в Оксфорд ексклузивните права за България за превода именно на въпросния учебник. На следващ етап ексклузивните права предпоставят единствен участник в процедурата да се яви именно “Сиела Норма” АД.

В началото на 2015 г. МП сключва договор за издаването на учебника с компанията “Сиела Норма” АД, която единствена се явява на “конкурса”. Повече от странно е, че на 6 януари 2015 г. ръководеното от бившия протестър Христо Иванов, който много държеше и продължава и днес да настоява за пълна прозрачност при вземането на управленски решения, ведомство уточнява на интернет страницата си, че по искане на предварително известния печеливш - фирмата на Иван Тодоров - договорът и приложенията към него да не се публикуват. Факт, който би трябвало да доведе до незабавна санкция от страна на одиторите на европейската програма, от която са отпуснати финансовите средства. Всеизвестно е, че при разходването на европейски пари едно от изискванията на донорите е това да става при пълно съблюдаване на закона и при възможно най-голяма прозрачност.

От предварителната документация по поръчката, която все още е достъпна на портала на Агенцията за обществени поръчки, става ясно, че Министерството на правосъдието е приело да заплати 49 058, 74 лв. (без ДДС) за превод, редакция на превода и отпечатването на учебника по права на човека в тираж 1000 бройки. От което излиза, че цената на един учебник, който “Сиела Норма” АД е отпечатала, е почти 60 лева с ДДС.

От документацията става ясно още, че главният секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова, която е оторизирана от правосъдния министър да осъществява обществената поръчка и чието име не за пръв път се свързва с опорочени от МП процедури по ЗОП, очевидно не е намерила за необходимо да раздели обществената поръчка. Защото, ако “Сиела Норма” АД има ексклузивни права върху превода, тези права не се отнасят и за отпечатването. От 49 058,74 лв. (без ДДС), които фирмата на Тодорови прибира, почти 29 000 лв. отиват за превод, 4500 лв. за редакция и едва под 16 000 лв. за отпечатването на учебника.

Очевидно активно “борещият” се за съдебна реформа и против корупцията провалил се правосъден министър Христо Иванов изключително много е харесал как именно фирмата на адвокат Иван Тодоров печата учебника по граждански права, защото само няколко месеца по-късно министерството решава, че му трябват още 1000 бройки. Конкуренция кой да печата учебника отново не е допусната, защото и този път единствен поканен кандидат се оказва “Сиела Норма“ АД независимо от факта, че фирмата на Тодорови има права единствено върху превода на български, но не и монопол върху отпечатването. Отпечатването на допълнителните бройки излиза на Министерството на правосъдието още 17 050 лв. (без ДДС), които също са осигурени от Норвежкия фонд.

По всичко изглежда, издателството на адвокат Иван Тодоров не просто е получило ексклузивни права върху превода на Оксфордския учебник, но на основание задкулисните контакти на юриста с върховете на съдебната власт, а и в правосъдното министерство, той е получил и своеобразен абонамент за получаване на европейско финансиране по Норвежкия финансов механизъм. Първата работа на главния секретар на МП Ивелина Николова на 4 януари 2016 г. (първи работен ден за новата година - бел.ред.) е била да обяви нова процедура за отпечатването на още 1000 бройки от учебника. Поръчката отново директно е възложена на “Сиела Норма” АД. И цената е същата - 17 050 лв. (без ДДС). В момента се изчаква 10-дневният срок, в който формалната процедура може да бъде обжалвана през КЗК. Ако министър Екатерина Захариева не отстрани Николова от поста й, до края на януари “Сиела Норма” АД ще получи и договор, с който ще прибере парите по Норвежкия грант.

Излиза, че за последната година издателството на адвоката само от правосъдното министерство прибира 100 000 лв. с ДДС. Оказва се, че това не е единствената поръчка, финансирана с европейски средства, разпределяни от Министерството на правосъдието и негови структури, към която фирми на адвокат Иван Тодоров са проявили сериозни апетити.

За близостта на Тодоров до Христо Иванов говори и фактът, че пресдиректор на Министерството на правосъдието в мандата на провалилия се бивш министър бе Мирела Веселинова, която преди това беше главен редактор на юридическия сайт, за който е обществено известно, че е в орбитата на влияние на Тодоров.

А финансовите печалби на “Сиела Норма” от правосъдното министерство чрез изработения механизъм за заобикаляне на конкуренцията в последната година са само едно от многото доказателства за влияние, което адвокатски кантори са имали и имат върху днешните единомишленици и изпълнители на заповедите на задкулисната олигархия у нас - Христо Иванов и Лозан Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи